Geddesøer i Jylland

Geddesøer i Jylland

Geddesøer i Jylland er ikke en mangelvare, men dem man rent faktisk må fiske i, er en helt anden sag. Mange er private og må ikke fiskes i. Nogle er lejet, og i nogle tilfælde også ejet, af sportsfiskerforeninger. Det er ikke alle foreningerne der tillader udefrakommende, at få adgang til deres søer eller købe fiskekort dertil…

Heldigvis er der mange kommuner, som tillader frit fiskeri i de kommunalt ejede søer. Søer hvor kun Statens Fisketegn er påkrævet. Læs mere om tegnet her: Fiskeregler…

Nogle foreninger sælger dog fiskekort til søerne de forpagter/lejer og de søer kan også ses i nedenstående liste.

Gedderne er tæt på at være en af de mest udsatte fisk i Danmark. På den måde ment, at alt for mange tages med hjem. Selv fra mindre søer. Balancen i søerne kan på den måde ødelægges. Ikke kun for gedderne, men for alt liv i søen. Oveni det, skal man altid have i mente, at det ikke er livsnødvendigt at spise gedder. Dog skal der være plads til at hjemtage en gedde eller to, fra de større søer i ny og næ.

Læs mere om geddefiskeri og det at passe på gedden her: Det vigtige udstyr til geddefiskeri…

De nævnte geddesøer i Jylland starter fra nord og derfra mod syd – hele vejen ned til grænsen.

Husk på: Gedden er fredet i ferskvand fra d. 15. marts til den 30. april.


Lergraven i Aalborg

Denne vidunderlige sø i Østerådalen i Aalborg, er en ganske glimrende geddesø. I en årrække har den dog været overfisket af østeuropæere, som ikke ser søens balance, som en vigtig del af spekteret. Mest på grund af mangel på information.

Der er alligevel stadig en del gedder i søen, men antallet er dalet drastisk, siden jeg boede i Aalborg. Nu ca. 23 år siden.

Ikke desto mindre fanges der hvert år stadig kæmpegedder over 10 kg. og til tider større. Spørgsmålet er bare, hvem der fanger dem, og hvad de derefter gør ved dem. De store gedder burde 100% genudsættes, da de er skaberne af fremtidens bestand og de der opretholder balancen i søen.

 – Krav for at fiske i søen: Statens Fisketegn.
 – Sejlads: Ikke tilladt.
 – Andre fiskearter i søen: Skalle, aborre og ål.
Det er muligt at fiske fra land. Vadefiskeri anbefales ikke. (Dybe skrænter tæt under land)
Se hvor du kan parkere her: Ved søen…


Glenstrup Sø

Her er tale om en lækker sø syd for Hobro. Søen huser gedder over meteren og passes generelt godt på. Også denne sø har været udsat for overfiskeri i årrækker, men er i høj grad i en positiv opadgående kurve.

Glenstrup Sø er klart nemmest at komme til via. jolle, flydering, pontonbåd samt kajak m.m. Få steder kan man fiske fra land i denne sø.

Dette er en af de mere spændende geddesøer i Jylland. Læs hvorfor her: Info om søen…

– Krav for at fiske i søen: Statens Fisketegn og ekstra fiskekort: Køb det her…
 – Sejlads: Tilladt.
 – Andre fiskearter i søen: Skalle, aborre, søørred, helt og ål.
Se hvor du kan parkere her: Ved søen…


Karlsgårde Sø

Karlsgårde Sø, som ligger lidt udenfor Sig nær Varde i Vestjylland, er en perle. En geddeperle som stadig byder på spændende og givtigt fiskeri. På grund af størrelsen er søen svær at tømme for gedder – heldigvis… Da jeg var et barn sad der tyskere og fiskede efter gedder, stort set hver gang jeg besøgte søen. Selvom man ikke anbefalede at spise gedderne i søen, kunne der ofte ligge flere end 10 gedder på rad og række ved siden af dem. Overfiskeriet har ikke været ikke så kraftigt de seneste år, hvilket er skønt at se. Det skyldes bl.a. et forbud, som dikterer at man ikke må hjemtage gedder fra søen mere…

Det kan også ses og mærkes når geddefiskeriet står på. Der bliver stadig kortere og kortere tid imellem hver fangede gedde, når jeg er på tur dertil.

Der er mange gode fiskepladser langs søen.

 – Krav for at fiske i søen: Statens Fisketegn og ekstra fiskekort: Køb det her…
 – Sejlads: Det er tilladt at sejle i søen. Det er ikke tilladt at bruge nogen form for motor.
 – Andre fiskearter i søen: Skalle, aborre, brasen, karpe og ål.
Det er muligt at fiske fra land de fleste steder. Nogle steder kan man vadefiske.
Se hvor du kan parkere her: Den vestligste del…
Se hvor du kan parkere her: Den sydøstlige del…
Se hvor du kan parkere her: Den nordøstlige del…


 

error: Content is protected !!