Lystfiskeri på Sjælland

Her kan du læse alt om lystfiskeri på Sjælland.

Lystfiskeri på Sjælland – generel info

Lystfiskeri på Sjælland kan dyrkes i søer, moser, put and takevande, åer, bække, fjorde og langs kysten. Også havnefiskeriet er en mulighed på Sjælland.

Sjælland er blandt andet kendt for kystfiskeri på Stevns og Møn samt Nordkysten. Primært fordi der hvert år fanges store havørreder i de 3 områder. Også lystfiskeri i de store sjællandske søer er landskendt og populært. Deri fanges enorme gedder, aborrer og sandart.

Nogle af åerne i denne landsdel huser nogle af landets største aborrer. Her i blandt Store Vejle Å, Tryggevælde Å, Køge Å og Suså m.fl.

Sjælland byder på et væld af muligheder. Nogle af Sjællands fjorde kan, når det kommer til havørredfiskeri, måle sig med flere af de jyske. Specielt Kalundborg Fjord og Isefjorden.

En del sjællandske søer i både større og mindre størrelser, er kendte for sublimt suderfiskeri og karpefiskeri.

Listen af muligheder for lystfiskeri på Sjælland er lang og det samme er listen over fiskearter.

Åer og bække på Sjælland

Der er flere spændende åer og bække på Sjælland. Ikke alle er lige fiskerige eller nemme at komme til. En del af dem er helt eller delvist ejet af det offentlige, nogle er privatejede og nogle lodsejere har lejet hele vandløbet- eller en del af det ud til Sportsfiskerforeninger.

I de sjællandske åer fanges oftest følgende fiskearter:

  • Havørred – Bækørred – Rimte – Brasen – Regnbueørred – Ål – Skalle – Aborre – Sandart – Knude – Gedde.

Køb fiskekort til Tryggevælde Å her: Tryggen…
Køb Fiskekort til Suså her: Suså…
Køb fiskekort il Store Vejle Å her: St. Vejle Å…

Søer og moser på Sjælland

Lystfiskeri på Sjælland i søer og moser er mere omfattende end man skulle tro. Selvom kysten er tæt på de fleste sjællændere, er det at fiske i søer utrolig populært rundt om på øen. Man kan købe fiskekort til mange af søerne. Esrum Sø, Tissø, Tystrup Sø, Arresø, Furresø, Esrum Sø m.fl. er bare nogle af dem.

Ofte kan man også gå ind på den enkelte kommunes hjemmeside og finde kort over kommunens søer og moser m.m., hvor der er frit fiskeri.

I de sjællandske søer og moser fanges følgende fiskearter:

  • Gedde – Aborre – Ål – Skalle – Sandart – Knude – Brasen – Suder – Karusse – Karpe m.fl.

Put and takevande

Put and takevande er der en del af på Sjælland. Nogle har tilføjet muligheden for stør og karpefiskeri.
Det kan være en god ide at følge med på søernes respektive facebooksider, hvor man ofte får et godt overblik over, hvor mange ørreder der sættes ud i søerne.

I de Sjællandske put and takevande fanges følgende fiskearter:

  • Regnbueørred – Guldørred – Bækørred – Brødding – Rødding – Tigerørred.
  • Sunshine Bass – Malle – Skælkarpe – Græskarpe – Spejlkarpe – Koikarpe – Læderkarpe – Russisk Stør – Beluga Stør – Hvid Stør – Hviluga Stør – Stjerne Stør – Sibirisk Stør m.fl.

Bemærk: Ikke alle søer sætter karper og stør ud. Og ikke alle søer sætter andre ørredarter/laksefisk ud end regnbueørreder. Læs mere på hver af søernes hjemmesider/facebooksider eller her: Put and Takesøer på Sjælland…

Fjorde på Sjælland

Der er flere spændende fjorde på Sjælland. Nogle hvori vandet er brakket. De fjorde er at finde i den sydlige del af øen. Gedder og aborrer huserer hovedsageligt i de fjorde.

Kalundborg Fjord, Isefjorden, Roskilde Fjord og eksempelvis Skælskør Fjord, er fremragende havørredfjorde. I de 3 førstnævnte fanges også en del pighvar.

I de sjællandske fjorde fanges følgende fiskearter:

  • Havørred – Gedde – Aborre – Skalle – Brasen – Rimte – Havbars – Hornfisk – Regnbueørred – Sild – Makrel – Ål – Ålekvabbe – Skrubbe – Pighvar – Multe – Torsk – Sej.

Læs meget mere om fiskeriet i fjordene her:


Obs: Overnatning ved eller nær ved fjordene kan findes på hver af onlineguiderne.


Kystfiskeri på Sjælland

Kystfiskeri på Sjælland er givende og noget af landets bedste. På flere områder overgår det sjællandske kystfiskeri, kystfiskeriet på Fyn. Et af de områder er gennemsnitsstørrelsen på ørrederne, som er noget højere på Sjælland. Det har Sjælland og Sønderjylland til fælles.

Kystfiskeriet på Sjælland kan foregå rundt om hele øen. Helt nede fra Lolland og Falster og op langs enten øst- eller vestkysten og op til og med Nordkysten. Der er utallige gode kystpladser til fangst af havørreder rundt om Sjælland.

Man kan også fange andre fiskearter fra den sjællandske kyst. Specielt på grund af det brakkede vand fra ca. midten af østkysten og ned til og med Sydsjælland. På det plan er kystfiskeri på Sjælland helt unikt.

Under kystfiskeri på Sjælland kan man fange følgende fiskearter:

  • Havørred – Laks – Havbars – Makrel – Hornfisk – Skrubbe – Pighvar – Rødspætte – Sild – Ising – Ål – Ålekvabbe – Fjæsing – Torsk – Sej – Aborre – Gedde – Skalle – Brasen – Rimte – Multe m.fl.

Læs mere om mulighederne langs Sjællands kyst her:

  1. Kystfiskeri på Vestsjælland…
  2. Kystfiskeri på Stevns…

Havnefiskeri i Vestjylland

Der er flere fangstgivende havne i det sjællandske. Her i blandt Ishøj Havn, Helsingør Havn, Københavns Havn, Sydhavn, Køge Havn, Kalundborg Havn, Korsør Havn, Greve Marina/Hundige havn og mange flere…

Igen fordi det er Sjælland, så er vandet i nogle af havnene brakkede. Hvilket igen betyder at man også kan fange eksempelvis gedder og aborrer deri. Ishøj Havn er et godt eksempel. Også nede ved Stege Nor og Stege Havn er det tilfældet.

Obs: Lystfiskeri på Sjælland – Statens Fisketegn

Uanset hvor man fisker, dog ikke gældende for put and takevande, skal man have statens Fisketegn. Tegnet skal købes af alle over 18 år og alle under pensionsalderen. Læs mere om fiskeregler, statens fisketegn og hvor det kan købes her: Fiskeregler i Danmark og Statens Fisketegn…

Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri på Sjælland

Jari P.

Kystfiskeri og lystfiskeri i Nekselø Bugt.

Nekselø Bugt

En uvurderlig havørredmulighed på Nordvestsjælland…