Lystfiskeri i Island

Lystfiskeri i Island

Lystfiskeri i Island – fakta og muligheder

Lystfiskeri i Island er kun ikke ensbetydende med overdådigt laksefiskeri (efter mindre og mellemstore laks). Lystfiskeri efter bækørreder, søørreder og røddinger er i særklasse. Endda havørredfiskeriet og fiskeriet efter havgående rødding er ganske exceptionelt.

Laksefiskeriet I Island kan både være uoverkommeligt dyrt, men også særdeles billigt og alt derimellem. Man skal have flere ting i mente når man vælger at fiske laks I Island. Bl.a. at det ikke er alle steder man må hjemtage laksene fra. Nogle steder er der ikke større laks end op til 3-4 kg. og det faktum at en laks på 10 kg. eller derover, er en sjældenhed i de fleste elve I Island. Derfor kan man rolig blive hjemme i Danmark, hvor laksene generelt set er større.
De fleste tager dog ikke til Island for at fange store laks, men mere for at opleve fiskeriet i det klare vand, hvori man kan se laksene. De mange pools og den intet mindre end fabelagtige natur, giver oplevelsen en ekstra dimension.
Som laksefisker I Island, kan man blive fuldstændigt slugt at naturen. En pool kan eksempelvis ligge gemt godt inde i en fjeldsprække, hvor intet andet end vandets rislen kan høres og verden udenfor og oven over er ikke eksisterende.

Søerne i Island

I søerne rundt om på øen, kan man både fange rødding, havørred, søørred, bækørred og laks. Langt de fleste søer har en bestand af søørreder og bækørreder. Nogle kun ørreder, nogle kun røddinger, andre har begge dele og nogle ganske få, har alle 5 laksefisk.

Lystfiskeri i de islandske søer kan være uhyre morsomt. I nogle er der fisk i stort set hver kast.

Langt de fleste søer skal købes individuelle fiskekort til og det kan være svært at finde ud, hvor det kan gøres. Fodarbejde og en masse kørsel er ofte den eneste løsning.

Variationen eller manglen på samme…

Lystfiskeri I Island er ikke synderligt varieret. Men… Er man som tidligere nævnt, til ørreder, røddinger og laks, kan øen byde på et væld af muligheder. Øen kommer dog ikke på nogen måde, i nærheden af mulighederne for lystfiskeri i Danmark, når det kommer til bredden af fiskearter.

Der er ikke én gedde, karpe, suder, aborre eller sandart i søerne – eller i elvene for den sags skyld. Fiskeriet i havet fra land, er desuden heller ikke prangende, når det kommer til muligheden for fangst af flere fiskearter.

Finder man de bedre søer og elve er der dog ikke langt imellem ørreder over 2 kg, samt røddinger over 1-3 kg.
Når de gode fiskevande er fundet, gælder det som derhjemme om, at finde de bedste fiskepladser i søen og elven.

I de absolut bedste søer og elve er der ikke langt imellem ørreder over 3-6 kg.

Derudover kan man med de rette agn, fange langt flere fisk og langt større, end ellers… Ganske som i Danmark.

Rødding

De populære røddinger, blandt både lokale og tilrejsende, er stærke og smukke. De smager desuden fortrinligt. Røddingerne kan fanges med både flue og spin. De er derudover mindst ligeså grådige, som både søørrederne og bækørrederne i landet. Nogle dage kan de dog være en anelse forsigtige. Røddingen kan fanges i både sø og i elv.

Søørred/bækørred

Kun i søer hvor ingen elv løber fra eller til, kan man kalde ørrederne deri for søørreder. Det er der i mod lidt sværere at skelne imellem dem, som både bruger en del af deres liv i søerne og i de elve, som har forbindelse til søerne.

De mange ørreder I Island er gudesmukke. Alt hvad man kan drømme om, og til tider mere til. Med forskellige mønstre og farver i form af pletter, fanger man aldrig to ørreder som er ens.

Ørrederne er tæt altædende og hugger derfor også på det meste. Flue, blink, spinner, jig, wobler, jerkbait og agnfisk m.m.

Havørred

Flere steder rundt om på øen kan man fange havørreder. Det kan ske i nogle få søer, men det er de islandske elve der trækker. Lystfiskeri i Island efter havørreder kan dræbe lysten til at fiske derhjemme…

Nogle elve bugner af havørreder i visse perioder og kaster ofte store havørreder af sig over 4-6 kg. – til tider langt større. En dag med 3-15 over 60 cm. pr. mand, er ikke ualmindelig at have flere af på en uge.

Ørrederne hugger på blink, spinnerere og fluer.

Laks

Det eneste der gør laksefiskeriet spændende I Island er, at man ofte fisker i spritklare elve, omgivet at overvældende lækker natur. Udover det er der ikke meget at komme efter. Laksenes størrelser kommer ikke i nærheden af dem i Danmark. Priserne for at fiske efter dem er dog en anden sag…
Som dansker bør man kigge på det fantastiske fiskevand, som ligger ude foran egen dør, før man drager til Island efter laks efter min mening.

Lystfiskeri i Island – kom på guidet tur

Jeg har besøgt Island i 2020, 2021 og 2022. Jeg tager tilbage i 23 også.

Første år var jeg på øen i 18 dage. Det andet i 38 dage og det tredje i 76 dage. Tiden blev brugt på at affiske så mange fiskevande som muligt.

Det er blevet til en del fisk gennem de tre år, samt en del store fra 60 og op til 80 cm.

Jeg guider I Island hvert år og dem jeg har med, fanger også mange fisk og langt de fleste deltagende lystfiskere, også store fisk.

Kunne du tænke dig at opleve Islands fabelagtige ørred- og røddingfiskeri, så kan du se om en af følgende ture er noget for dig.

 1. 6 dages havørred, rødding og ørredfiskeri – d. 1.-7. maj 2023.
  – Fokus på store havørreder.
  Læs mere: Tur i Maj
 2. 6 dages havørred, rødding og ørredfiskeri – d. 1.-7. juni 2023
  Fokus på store søørreder.
  Læs mere: Tur i Juni…
 3. Island Rundt – d. 17.-24. juni 2023
  Fokus på alle Islands laksefisk.
  Læs mere: Rundtur i Juni…
 4. 6 dages havørred-, søørred- bækørred- og røddingfiskeri – d. 1.-7. juli 2023
  Fokus på store havørreder og søørreder.
  Læs mere: Tur i Juli…
 5. Ture  på andre tidspunkter er også muligt. Kontakt mig for at dele dine rejseidéer.

Turene

Jeg tager dig med til de bedste elve og søer, som jeg selv fisker ved. Nogle dage går vi efter mange fisk, andre efter de store og lidt færre.

Der er fangstgaranti på turene, uanset erfaring. Dermed ikke sagt, at man fanger fisk ved alle fiskevandende, men, at man hver især fanger fisk under opholdet og vanen tro, mange af dem.

Man må selv vælge om man vil fiske med flue, spin eller begge dele. Nogle steder fanger man langt flest og størst fisk med spin. Andre steder er mulighederne mere lige…

Alle kan være med uanset erfaring.

Se billeder af flotte fangster fra mine guidede ture, samt læs mere om mulighederne her: Island…

Vi ses i Island

Jari P.


Læs om laksefiskeriet i Danmark. Laksefiskeri…


error: Content is protected !!