Barsø

Barsø er en af Syd- og Sønderjyllands bedre havørredøer. Man kan dog også fange en del andre fiskearter rundt om øen. Herunder torsk, sej, fladfisk, hornfisk, makrel og multe.

Der er ca. 7 kilometer kystlinje rundt om øen, så alt fra en god 3-4 timers fisketur til en heldagstur, kan sagtens planlægges hvis det er det man vil.

Bundforholdene omkring øen varierer hele vejen rundt, men det er østsiden, som er mest givende generelt. Havørrederne er ofte både flere og større på østsiden af Barsø.

Øen er ikke bare et paradis for kystfiskere med hang til havørreder, men også for naturelskere. Bakker, strandenge og bakker, er bare nogle af de kontraster naturen byder på rundt om Barsø.

Barsø ligger udfor Genner Bugt, Aabenraa Fjords forlængede arm. Læs mere om bugten her: Genner Bugt…

Når man ankommer til øen med færgen, er det tydeligt for enhver med kendskab til kystfiskeri efter havørreder, at dette er en ganske speciel ø. Tangbælterne tegner mørke linier i det lyse sand, hvor end man ser. Mod vest, rejser skrænterne sig op fra vandet, sandet, samt fra de mange sten og vandplanter under overfladen, som for at byde en velkommen…

Lystfiskeri på Barsø

På sydsiden ude mod øst, går en tange af sand og diverse plantevækster, som leder en om til den østlige strækning, hvor havørrederne ofte kan fanges på stribe. Både fluefiskeren og spinnefiskeren har alletiders chance for fangst her.

Øens kystlinje er fuld af variationer, når det kommer til bundforhold og vanddybde. Man møder både sandede områder, med og uden tangbælter, stenet kyst, stenrev, områder med badekar (fordybninger i bunden tæt under land), områder med store sten i vandet og højtstående blæretangsbuske m.m.

Gennemsnitsdybden rundt om hele øen, indenfor kystfisker- kasteafstand, er imellem 1,2-1,5 meter.

Man skal altid være opmærksom på, at havørreder i høj grad ofte er at finde og fange tæt under land. Dvs. indenfor de første 20 meter fra land, oftere indenfor 10 meter.

Man kan fange havørrederne rundt om Barsø uanset vandstand. Det da øen er fuld af variationer i vanddybden og samtidigt på sin vis fungerer som et kæmpe rev, samt fødekammer for enhver forbipasserende havørred.

Selvom der kan være strøm rundt om øen, selvom der ikke er deciderede mørkbundede områder og generelt lavt vand med stillestående områder, er Barsø også en absolut glimrende vinter-ø til fangst af havørreder.

Fangstmetoder til fangst havørreder og årstider

Øens havørreder følger den røde tråd, som egentlig går igen i hele Danmark, med få undtagelser. Under sommerhalvåret er de lysere farver mest effektive og under vinterhalvåret, de mere mørke og i nogle tilfælde, de lidt skarpere farver – især lyserød/hvid eller lyserød/brun.

Sommeraftenerne “kalder” ofte på kobber eller sort/brun, uanset om der er tale om flue, blink eller kystwoblere.

Man kan sige, at alle fiskemetoder virker til øens havørreder. Også bombardafiskeri med børsteorm, levende rejer eller eksempelvis Gulp Børsteorm.

I den kolde tid anbefales der agn, som ikke er alt for livlige. Det kunne være kystwoblere eller blink, som ikke flakker for meget. Desuden, skal de også gerne kunne fiskes i et langsommere tempo, selvom det ikke altid er nødvendigt. Det er havørrederne der bestemmer hvilken hastighed de vil jage i. Og selv i den kolde tid, kan man spinne hurtigt ind, men den generelle erfaring viser, at langsom indspinning i den kolde tid giver fleste fisk.

Om sommeren kan det være en fordel, at spinne hurtigere ind end om vinteren, samt at bruge mere livlige blink. Der skal være plads til undtagelser. Derfor må man aldrig lade sig begrænse af sit eget sind eller andres. Havørrederne følger ikke den menneskelige tankegang eller de menneskeskabte teorier. Her er også få undtagelser.
Læs mere om havørreden, som der er mange meninger om, i denne artikel: Den store blanke havørred…

Andre fiskearter omkring Barsø

Udover havørreden, kan man også støde ind i både torsk og sej, når der fiskes fra Barsø. Især i de dybe områder omkring færgelejet og ud. I aftenskumringen og om natten i sommersæsonen, kommer de tættere på land rundt om det meste af øen.

Fladfisk kan fanges rundt.

Hornfiskene ankommer ca i april/maj, alt afhængigt af, hvornår sildene og varmen kommer. En “tidlig sommer”, gør ofte at de kommer i april. Derefter bliver de sommeren over og, igen alt afhængigt af hvornår sommeren slutter, så rejser de grønbenede og velsmagende hornfisk tilbage sydpå, hvor de kommer fra.

Makrel kommer også forbi kystlinens dybere områder under sensommeren. Men ligesom torskene og sejene, kan det også hænde, at stimerne af makrel jager tæt under land i aftenskumringen.

Vigtigt

Som lystfiskere er det vores pligt at holde naturen ren… Både for vores egen skyld, beboerne på øens og dyrelivet, er det vigtigt at vi tager alt med os væk fra øen, inklusiv fiskeliner m.m.

Det er netop naturen – uden alt skrald og larm i bybilledet, samt hverdagens trummerum – man søger når ude… Lad os blive ved med at kunne det.

/Jari – Lystfiskeri Danmark

Info og muligheder

Maps
Se kort over Barsø: Maps…

Færge
Færgen må transportere op til 24 personer.
Turen over til øen tager ca. 15 minutter.
Der er specielle regler for transport af bil til øen. Læs mere om det i linket.
Læs mere samt se færgetider her: Færgen…

Mad og drikke
På øen er en café. Der er ikke altid der er åbent.
Læs om mulighederne her: Kaffehuset…

Overnatning
Det er muligt at overnatte et enkelt sted på Barsø: Overnatning på øen…
Flere campingpladser m.m. er også at finde på fastlandet, ligesom det er muligt at leje sommerhuse i området.

Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri på Barsø.

/Jari