Den store blanke havørred

Drømmen om den store blanke havørred.

Den store blanke havørred er den skabte drøm, som få afviger fra. Overspringeren, blankfisken, kært barn har mange navne.

Af en eller anden årsag, er den blanke, store havørred det ypperste. Men hvorfor? De fleste vil mene det er fordi der er så få af dem. Nogle ved ikke hvorfor de selv mener det. ” Det er det jo bare”, siger de og lader lemming-effekten overtage.

En del lystfiskere syntes, det er den flotteste version af havørreden. Og den er da også flot. Men det er den kulørte og mønster-rige havørred så sandelig også.

Er det et spørgsmål om en fælles beslutning, som ingen tør modsige? Er grunden, at en gydemoden havørred fredet, selv når den ikke er det? Hvorfor står vi oppe i åerne og fisker efter dem og forstyrrer dem i at gyde og ovenikøbet hjemtager dem?

Langt de fleste havørreder gyder på et eller andet tidspunkt. Så ja, trods mange sportsfiskeres og lystfiskeres forsøg på at skille de to ad – den blanke og den farvede – så er de alle én og samme fisk. Tager man en blank fisk med hjem, så fangede man den før den blev farvet og omvendt.

Vi skal passe på vores fisk, behandle dem med respekt, ikke tage for mange  – og en farvet fisk smager ligeså godt, som en blank, når den er i god kondition.

Hvorfor har vi ophøjet den blanke fisk?

I Lemming-land

I Lemming-land, skal vi stille det kedeligste spørgsmål af alle, når en glad lystfisker fortæller, at han eller hun har fanget en havørred. “Er den er blank eller farvet?”.

Det rette at sige i stedet, er ganske klart, tillykke.

Nogle spørger i stedet, “hvor stor var den?”. Nysgerrighed eller ej… Så bunder begge spørgsmål om enten størrelse eller farve ofte ud i, at spørgeren så kan sige “nå”, hvis den ikke er blank eller “nå”, når den ikke er stor nok i vedkommendes øre eller øjne. Nogen glæder sig endda over, at de så ikke er gået glip af noget.

Ligegyldigheden oser ud af spørgsmålene i sig selv. Ingen “medglæde” eller interesse for selve fangsten. Kun idéen om spørgerens egen selvtilfredshed, som igen, inderst inde håber på ikke at have gået glip af noget.

Ingen stiller spørgsmål til spørgsmålet.

Pludselig er ørredens størrelse og farve ensbetydende med, om den er noget værd eller ej.

Tillykke!

Se denne video, hvor jeg også taler lidt om emnet nedfaldsfisk: Klik her…

Den store blanke havørred – imponerende blankhed

Der er ingen tvivl om den blanke havørreds styrke og vitalitet. Det blanke og imponerende spejl, formet som en fiskekrop, er nærmest uvirkeligt og svær at forstå naturskabt.

Det blanke understreger også renhed, sundhed og som spisefisk, et sikkert velsmagende måltid. Den blanke havørred ude fra havet, hvor den har tilbragt mange måneder i sin søgen efter måltider, bestående af sild, tobis, brisling m.m. Alle pelagiske fisk med høj fedtindhold. Alt sammen noget, som også giver smag og fylde til ørredens eget kød.

Der er mange grunde til de blanke ørreders popularitet. Men jeg ser ingen grund til, at nedgradere en farvet havørred af den grund.

/Jari


Læs om de bedste fiskepladser til fangst af blankfisk langs Nordjyllands vestkyst her: Fiskepladser langs Nordjyllands Vestkyst…