Karlsgårde Sø

Karlsgårde Sø lystfiskeri

Karlsgårde Sø er menneskeskabt og har en størrelse på cirka 80 hektar. Søen fik officielt navnet, Karlsgårde Sø, d. 19. Marts 1921.
Udgravningen påbegyndte i 1919, hvor trillebør, skovl, hakke og spade, var de redskaber man brugte til det tidskrævende, manuelle arbejde.
Den enorme opgave blev løftet og udført i et år, hvor den amerikanske forfatter, historiker og seksogtyvende amerikanske præsident, Theodore Roosevelt blev begravet.

Min oldefar var en af de mange hårdtarbejdende mænd dengang. I sine unge år knoklede han med selve udgravningen, af det der i dag kan betegnes som, en af Vestjyllands mest bredt spændende søer, arts-mæssigt.

Det var også i denne sø jeg for første gang, som lille dreng, stiftede bekendskab med rovfisken over dem alle, i danske farvande vel at mærke, gedden.
Oplevelsen var dog ikke overvældende set med mine, allerede dengang, Semi-“naturfanatiske” øjne.

En anden tid?  – fra 80´erne – 2017

De smukke fisk lå på rad og række ved siden af tyske lystfiskere. Lystfiskere som gerne tog alt hvad de kunne bære med hjem, uden loft. Typisk også uanset størrelse. Det var dengang bæredygtigt fiskeri ikke stod klart, i de fleste lystfiskeres bevidsthed. Dette scenarie og den tyske mentalitet har desværre ikke ændret sig meget, når det kommer til lystfiskeriet i Karlsgårde Sø.

Under nostalgiske tilbagebliks-gåture i nyere tid ved søen, har jeg desværre set alt for mange tilfælde, hvor store og meget flotte gedder over meteren + “det løse”, stikker ud af tasker og poser hos vores tysktalende “underboere”. De helt store gedder er netop dem der sikrer fremtiden for gedder i alle vores søer. I længden kan selv den største sø bukke under for overfiskeri. Tag hvad du kan spise, bør være indprintet i alle lystfiskeres sind.

Heldigvis har mange forstået, at fiskevandenes balance og naturlige fiskebestand er vigtig for, at vores hobby fortsat kan eksistere. Og hvad vigtigere er, at gedden fortsat kan hjælpe til med, at holde balancen i vandet selv, ganske som den er skabt til.
Balancen når det kommer til den biologiske diversitet, mangfoldigheden af levende organismer, afhænger af hver art, fra gedde til det mindste insekt. Fakta vi alle gerne snart må forholde os til og samtidigt med acceptere, at vi har det største ansvar, da vi har den største helheds-indsigt og forståelse.

Grindstedværket og udledningen af kviksølv

Imellem 1960 og 1970 blev der udledt kviksølv fra Grindstedværket til Karlsgårde Sø, via Varde Å-systemet . Dette gjorde at man “kraftigt frarådede” (ved lov) at spise fiskene fra søen og grunden til, at man heller ikke i dag må bruge motordrevne både deri. Organiske kviksølvforbindelser lå dengang på bunden og er stadig at finde  i dyndet i dag. Man frygter derfor at tungmetallet med stor sandsynlighed, bliver hvirvlet op ved brugen af propel.

Karlsgårde Sø i nuet

I dag kan man fange karper over 16 kg. laks (totalfredet), havørred, suder, regnbueørred, bækørred, gedde (+15 kg´s), aborre, brasen, skalle, lampret og ål i søen.

At der i så mange år, har været tvivl om man kunne, eller ikke kunne spise fiskene i Karlsgårde Sø, kan have givet søen den tid den havde brug for, til at komme sig over de hundredevis af lystfiskere, især fra udlandet, som hvert år hev alt op og tog alt med hjem. Søens bestand var nedadgående, det oplevede vi der dengang besøgte søen hyppigt, men problemet blev i de tider ikke gjort så offentlig opmærksom på, som det bliver det i dag. Lystfiskere generelt er blevet mere miljø og selvbevidste, om egen og andres ansvar for fiskevandene. Fiskene har fået en stemme via tusindevis af beskyttende øjne og hænder, som respekterer deres værdi, både for den danske natur og brugerne deraf.

I nyere tid/i dag, er der megen tvivl om, hvorvidt Karlsgårde Sø stadig har en fornuftig bestand af gedder. Fingrene peger på alle, når tvivlen om søens bestand af fisk, virker eller har virket faldende. Ikke desto mindre er der i år 2014, 15 og 2016, fanget flere gedder over 10 kg. i Karlsgårde Sø, sågar en over 15 kg. Flere store karper, også over 15 kg. En på 16 kg. som jeg ved af, og rygter siger, at der går karper over de magiske 20 kg.
Så der er håb for fremtiden.

Der er dog indført disse regler ved søen:

 – Alle gedder der fanges i Karlsgårde Sø skal genudsættes (catch and release).

 – Fiskeri i Karlsgårde Sø ikke er tilladt i april måned.

Børnene kan, som jeg i mine yngre dage har gjort det med min morfar, gå ned og fange skaller og aborrer fra de vestvendte, betonfyldte bredder. Små og store nysgerrige aborrer følger ofte, i større stimer, efter spinneren helt ind til kanten, og sætter med deres blotte tilstedeværelse, mere kulør på oplevelsen af enhver solskins eller regnvejrs-fyldt fiskedag ved søen.

Laksefiskene i Karlsgårde bliver ikke så ofte fanget, men muligheden foreligger. Nogle lystfiskere kan godt lide, at ligge ude på søens spejlblanke vand i flydering eller pontonbåd. Som et pendul svinges fluestangen frem og tilbage i fast rytme, for til sidst at lægge fluen ud til enhver ringende fisk, som måtte have appetit, til at sluge den fjer-indbundne krog.

Karlsgårde Sø tilbyder fiskeri for enhver smag. Naturen er overdådig og med overalt omgivende træer, føles en time ved søen for mig, som et helt døgn tilbragt i sindets dybeste og mest fredfyldte kammer.

Om efteråret når dis og tåge sniger sig ind imellem granerne, lægger dyne over hedearealerne og usynliggør vandets overflade, kan man opleve de omstændigheder, hvoraf myter og gamle sagn i sin tid blev dannet. Et sted hvor eventyr bliver til og lystfiskere får muligheden for, at drømme om en af søens helt store fisk og måske, en skønne dag opleve at fange den.

Om sommeren er området omkring Karlsgårde Sø generelt frodigt og grønt. En teltplads ved søens sydøstlige side, gør det muligt for lystfiskere og andre naturinteresserede, som ønsker at opleve søen fra første parket, at overnatte ganske gratis.

Trods et meget fiskerigt vand og en stor størrelse, skal man ikke lade sig narre. Søen nær den lille by, Sig, i Sydvestjylland, har mange usynlige ar. Karlsgårde Sø må nok være Vestjyllands mest sårbare perle, i rækken af de top fiskevande landsdelen har at byde på.

At værne om denne tidligere hårdtramte sø, er som at videregive en gyldig og brugbar adgangsbillet til fremtidens generationer… Dette Ligeså meget som det er, at gøre en god samt velkommen gerning, som i sidste ende, gerne skulle vise vejen for de mange, der endnu ikke har set vandets vigtighed, mangfoldighed og muligheder.

Karlsgårde Sø er en af de søer, hvor man som mangeårs-besøgende, bare går og venter på det uundgåelige – kæmpefisken der går fra at være enhver lystfiskers drøm, til at blive den pure og unægtelige virkelighed. Dette er uden tvivl muligt og vil efter min bedste overbevisning da også ske for mig eller en anden dygtig/heldig lystfisker ved søen, i min levetid.

/Jari

For at læse mere om fiskeriet i Karlsgårde Sø, regler og priser: Klik her..


Læs om flere geddesøer i Jylland her: Geddesøer….