Put and takefiskeri om vinteren…

Put and takefiskeri om vinteren

Put and takefiskeri om vinteren, er ofte langt mere givende end man skulle tro. De der fisker en del ved fiskesøerne rundt om i Danmark, har for længst fundet ud af årstidens plusser.

Det kolde vand gør, i langt de fleste søer, ørrederne aktive og hugvillige. Selv når nogle af søerne er havdækkede af is, hugger ørrederne.

Man kan jævnligt have held med fiskeriet, uanset om man fisker aktivt med eksempelvis blink eller flue, eller passivt med powerbait eller orm m.m.

“Der er forskel på fisk”. En sætning man hører igen og igen. I dette tilfælde er der ikke bare forskel på fisk i udseendemæssig forstand, men også i den måde de agerer på når det er koldt.

Bækørreden er f.eks. langt mere aggressiv og territorial i den kolde tid end om sommeren. Den rødprikkede ørred kan derfor fanges med generelt større agn i den periode. De større agn kan virke som en trussel på bækørredens standplads i søen. Den kan såmænd også fanges med små agn, når den er sulten, men kan trigges med en stor spinner, et stort blink eller en wobler langt oftere.

Regnbueørrederne hugger også på store agn, men ikke så ofte som bækørrederne under put and takefiskeri om vinteren. Blink i mellemstørrelsen, som fiskes ganske langsomt eller agn der er langt mindre, såsom mikroblink, fluer, gummidyr eller powerbait, er langt mere effektivt til denne klassiske udsætningsfisk i fiskesøerne.

Der er enorm stor forskel på, hvilke farver der er mest givende om vinteren. Nogle søer kaster flest ørreder af fisk af sig, via. brugen af skarpere farver og farvekombinationer. Det kunne være orange/gul, sort/orange eller grøn/lyserød m.fl. I andre søer er naturlige farver det der skal til. sort/hvid, sølv/sort, grøn/hvid o.s.v.

Selvom de skarpe farver egentlig er mindst lige så naturlige, som de mere afdæmpede, er det sådan de omtales i lystfiskerregi…

Put and takefiskeri om vinteren – fordele

Den mest åbenlyse fordel i, at besøge landets put and takesøer om vinteren er, at der generelt ikke er så mange lystfiskere ude. Den anden er, at ørrederne kan holde sig friskere længere, uden brug af køleboks etc.

Ofte er vandet også klarere i de fleste fiskesøer rundt om i landet i vintersæsonen.

De ørreder som har været i søen i længere tid, og som er vandt til at tage normal føde til sig, har ikke længere insekter at gå efter. Her er tale om et fødeemne som er væk. Hvilket i nogle søer kan gøre ørrederne mere fødesøgende og oftere hugvillige.

I mange søer kan ørrederne under put and talefiskeri om vinteren, placere sig hvor der er dybest. Generelt set, kan man sige at når det sker, er der mange fisk på ét og samme sted. Finder man “hullet”, er der dage hvor man bare skal lægge kastet ud i det, og så er der fisk i næsten hver kast.

Generelt er en forholdsvis langsom indspinning, fiskeri med flue eller statisk fiskeri med orm eller powerbait, uhyre vigtigt om vinteren. Også UL-fiskeri (Utlra let grej), med eksempelvis et lille gummidyr, blink eller andet også fordelagtigt. Igen er en langsom indspinning vigtig.

Læs om put and take fiskeri med powerbait her: Powerbait og bait generelt…

Det er en fornøjelse at besøge put and takesøerne om vinteren. Ofte er vejret roligt, dog køligt, men med klar himmel og klart vand.

Jeg håber du får en god vintertur til din put and takesø.

/Jari P.


Læs om spændende put and takesøer på Fyn her – alle holder åbent om vinteren: Fyn..