Powerbait og bait generelt…

Powerbait og bait generelt...

Powerbait og bundsnørre

Powerbait er populært og kan bruges på mange måder. En af metoderne kræver ikke meget af en og man kan sidde og slappe af imens…

Denne gren af put and takefiskeri, er til ham eller hende, som gerne vil ud til den lokale put and takesø for at slappe af. Sidde i stolen eller på bænken og nyde udsigten, dyrelivet og roen ved vandet generelt.

Med bundsnøre skal man ikke fiske aktivt, men bare kaste ud og vente.
Når man fisker med bundsnøre efter ørreder i put and takesøen, betyder bundsnøre ikke at agnen ligger på bunden, men derimod at man fisker sin agn, fra bunden. For de der ikke har prøvet dette før, vil jeg i denne artikel forklare og illustrere.

Der er mange måder at lave bundsnøren på. Dette er min favorit:

Bundsnøre = kuglebly, perle, svirvel og 3-krog

Denne løsning bruger jeg, når jeg kender dybden i put and takesøen jeg fisker i. Nogle søejere har et søkort liggende – ellers ved de som regel selv lidt om forholdene og kan dele dem mundtligt.

Derudover, som jeg mener man altid bør gøre, kigger jeg på søen i en 5-10 minutters tid før jeg køber kort. Dette gør jeg blandt andet for at se, hvor der er mest aktivitet, f.eks. i hvilken ende af søen. Derudover kigger jeg efter om er de meget oppe i overfladen eller om søen bare stille hen, uden nogen form for bevægelse. Hvorfor, kommer jeg ind på længere nede… (Dybde og aktivitet)

Sådan sættes det sammen.

Et kuglebly/lod er som navnet fortæller, rund som en kugle. Der er et hul i midten så linen frit kan passere gennem det. Det hører derfor også under betegnelsen, Gennemløbsbly. Kuglebly kan købes i de fleste grejbutikker. (Dog er de ikke lavet af bly i dag)
Hovedlinen føres igennem kuglen. Hovedlinen er den line der går fra hjulet og op gennem øjerne på stangen. Kugleblyet er det første man sætter på.
Derefter tager man en perle, en hvilken som helst perle. Det kunne være en ganske almindelig hamaperle til perlepladen.
Denne føres også op ad hovedlinen, så den kan glide frit ligesom kugleblyet.

Det næste man skal bruge er en svirvel. En svirvel er lavet så man kan binde en line i hver ende. Man har nu kuglebly og perle der uden problemer kan glide op og ned ad hovedlinen. For enden af hovedlinen binder man så sin svirvel.
Sørg altid for at have ekstra line med i tasken, som skal bruges til næste skridt.
Tag ekstralinen frem og rul en længde ud på mellem 40 cm. og 120 cm. Dette skriver jeg fordi, det er her dybde-forhold og fiskenes aktivitets-“forhold” kommer ind i billedet. Forklaring kommer som nævnt senere i teksten. (Dybde og aktivitet)

I den anden ende af svirvlen binder man sin ekstraline på og for enden af den, en 3-krog. Helst en lille en. (Spørg din grejforhandler om trekroge til powerbait.).
Jeg vil anbefale at man bruger minimum tykkelse 0,26 nylonline  og maksimum 0,28 line. Man risikerer at miste fisk, hvis linen er tyndere…

Nu er bundsnørren færdig og vil se ud som på billedet, når der er powerbait på krogen og bundsnørren ligger på bunden. Powerbait flyder, og 3-krogen skal derfor være lille nok til, at baiten kan holde sig flydende i den dybde man har valgt.

Powerbait og bundsnørre i vandet.

Idéen bag

Idéen bag bundsnørren er bl.a., at kugleblyet sørger for, at man har vægt til at kaste ud og man kommer på bunden. Derudover: Hullerne i bly og perle gør, at fisken kan tage krog og bait uden at mærke modstand. En ørred hugger for det meste ganske hårdt og sidder ofte første gang på krogen, men ikke hver gang. Nogle dage kan den være ganske forsigtig. Når den er forsigtig skal den ikke mærke meget modstand før den skræmmes. Derfor er denne fiskemetode en god helgardering.

Har den ikke mærket modstand første gang, er teorien at den også gerne hugger anden gang. Jeg har fisket med både et fast monteret lod på linen og denne med et gennemløbsbly/lod. Jeg får generelt flere fisk på land med gennemløbs-kuglebly.

Sådan ser det ud, når en ørred har taget krogen og trækker i den. Bly og perle ligger tilbage på bunden, imens svirvel og krog med powerbait, bliver trukket afsted gennem hullerne.

Ørreden trækker i baiten.

Vigtigt

Alt dette kan kun lade sig gøre, hvis man er opmærksom på følgende: Bremsen på hjulet skal løsnes nok til, at fisken næsten ikke mærker modstand når den hugger. Men bremsen skal ikke løsnes så meget, at når fisken trækker, ender det med at den hiver flere meter af hjulet så den “over-roterer”. Det vil betyde at der kommer mere line af hjulet, end fisken reelt trækker ud. Og det scenarie vil uden tvivl forårsage kludder og i sidste ende også knuder på linen.
Måske tænker man nu på, hvordan man kan se når fisken hugger, da der ikke er en prop eller andet som visuelt kan indikere bid.
Jeg strammer selv ikke linen helt op, men lader den hænge i en bue fra stangen til vandoverfladen, når jeg har kastet ud. På den måde kan jeg se ørreden hugge. Bland andet hvis linen hopper eller bliver strammet helt op. Når ørreden har taget min powerbait, trækker den line af hjulet og bremsen kan høres. En herlig lyd i øvrigt…
Stram bremsen før der gives tilslag/modhug. Når det blæser kan det være svært at læse linebuen og man er helt afhængig af lyden fra bremsen.

Man kan i dag kan købe elektroniske bidmeldere og klokker som indikerer man har fået bid, men her går det sjove af det for mig. Jeg vil gerne følge lidt med. Det er en smagssag. Dog er det smart når man lige skal hen og se, hvad andre fanger eller lidt drikke skal hentes i put and takesøens kiosk etc.

Man kan også købe flade tunge gennemløbsbly der gør, at man kan stramme linen helt op og høre bremsen med det samme når ørreden hugger. Et smart trick som man selv må vælge fra eller til. Med kugleblyet er det ikke nemt at stramme helt op da kuglen lettere glider over bunden.

I dag er der mange forskellige baits. De fleste flyder, men man har i de senere år også kunne få synkende bait. Nogen lystfiskere sværger til den ene, nogen til den anden. Og måske betyder det heller ikke noget, hvilket mærke baiten har.

Køb evt. powerbait her: Bait online…

Powerbait og bundsnørre – dybde og aktivitet

Til sidst vil jeg vende tilbage til dybde og fiskeaktivitet. Powerbait flyder som tidligere nævnt. Så får man at vide af søejeren, at der er 2 meter dybt hvor man skal fiske og man samtidigt har set fiskene bevæge sig meget i overfladen, så laves et stykke af ekstra linen på 190 cm eller 2 meter. Powerbaiten flyder så op og ligger sig lige der hvor fiskene er. Ser man f.eks. ingen aktivitet og fisker i området med samme dybde, altså 2 meter, skal man prøve sig frem fra 40 centimeter line og opefter. Hugger de ikke 40 cm over bunden, så find en ny dybde at fiske i. Husk også at skifte imellem forskellige farver og smage, når det kommer til powerbaiten, hvis intet sker.

Man kan også have en hægte på sin svirvel. Den har en låsefunktion, så man kan skifte linelængde lige så tosset man vil, skulle man have de forskellige længder ekstraline lavet hjemmefra.

Jeg foretrækker svirvel og ny line hver gang. En smagssag.

Grunden til at perlen sættes på mellem svirvel og bly, er fordi den beskytter knuden på den måde, at den virker som buffer for blyet, som ellers vil banke ned over knuden til svirvlen, hver gang man kaster ud.

Rigtig god fornøjelse med det afslappede fiskeri.

/Jari


Læs om fordele og ulemper ved at starte hobbyen lystfiskeri i put and takesøer her: Opstartssteder med forbehold…