Katbjerg Odde

Katbjerg Odde i Mariager Fjord.

Katbjerg Odde – lystfiskeri

Katbjerg Odde – en af de smukkeste fiskepladser i Mariager Fjord. Dog er der mulighed for, hvis man ikke er interesseret i at fiske, at få noget ud af dette område alligevel. Botanikere har registreret mere end 300 forskellige plantearter ved Katbjerg Odde, deriblandt orkideer.

Bakker, skov og enge med Skotsk Højlandskvæg, samt rislende vandløb kendetegner stedet, som ikke så sjældent har havørnen majestætisk hængende højt over sig.
Fiskeriet kan i perioder være sublimt, ikke mindst i vinterhalvåret. Man skal dog være opmærksom på, at selve odden og lidt mere til, er indbefattet i en halvårsfredning fra d. 16. september – 15. marts. Se kort m.m. over fredninger her: Fredningsbælter….

Vand og bundforhold

Her er tale om meget varierede bundforhold, lige fra odden og ind, såvel som ud af fjorden. Dele af strækningen ind i fjorden, byder på dybe huller, blød bund, muslingebanker, badekar (fordybninger i bunden), samt stenbund. Turen ud af fjorden, igen fra udgangspunktet, Katbjerg Odde, er mere lavvandet og her kan vades i størstedelen af området, nogen steder næsten helt ud til sejrenden, nogle hundrede meter ude, men dog kun ved lavvande. Store muslingebanker, kildevæld, badekar, skrænter til dybere vand og store sten er en del af bundforholdene her.
Vandet er sjældent uklart, men kan blive det i meget kraftig vind fra nord.
Generelt fiskes der fra 20 cm. til ca. 2 meter i dybden. De fleste fisk fanges dog i vand fra 40 cm til 1 m.

Årstider – fiskearter ved Katbjerg Odde

Havørred: Det er ikke nogen hemmelighed, “mere”, at det er her jeg fanger mine største fisk i Mariager Fjord. Vinteren er intet mindre end fantastisk ved Katbjerg Odde og gennemsnitsstørrelsen har i år (2017) været over 55 cm. med fisk over både over 70 og 80 cm.
Går man forbi fredningen i begge retninger og fisker der hvor der må fiskes, kan man i den rigtige periode slå sin egen personlige rekord flere gange på en dag.
Dog kan der fanges havørreder helt frem til sidst i maj, nogen gange også i sommerperioden, men i den varme tid er der flere af de mindre fjordørreder i området. Tykke velnærede flotte ørreder der bliver i fjorden, i måske, hele deres levetid. Havørrederne er istedet at finde i den yderste del af fjorden om sommeren, samt helt ude på den åbne kyst i Kattegat.


Der er sket en del når det kommer til fjordens havørred- og fjordørredbestand. Garntrykket er for stort i fjorden, både det lovlige og ulovlige. Derfor er der langt færre store ørreder i fjorden nu. 2023/2024.

Læs mere: Lystfiskeri i Mariager Fjord fremtiden…


Hornfisk: Hornfiskene kommer ind i Mariager Fjord omkring maj. Nogle er at finde i Mariager Fjord helt frem til juli og august, men maj og juni måned, må siges at være topmånederne for hornfisk også ved Katbjerg Odde.

Fangstmetoder:

Havørred: Tobis, kobber, samt sølv/blå er de absolutte topfarver når det kommer til blink. Brug dog også blink i ren sølvfarve i sommerhalvåret. Brug gerne s-formede blink med mere liv i, når der er bølgegang og kraftig vind, men i stille vejr samt i let vind, er stort set alle gængse blink velfangende. Nogle dage vil de have større og helt store blink op til 15 cm. i længden, og på andre dage lidt mindre blink eller helt små blink.
Vandet er generelt ret lavt, så sørg for at bruge blink der er brede, så de lettere kan holdes over bunden eller lette blink generelt.

Fluefiskeren kan med fordel bruge større rejefluer og streamere om vinteren og om foråret, men nogle dage kan havørrederne ved Katbjerg Odde også hugge på fluer som Kobberbassen, Final pink Schrimp, Juletræet, samt Pattegrisen. Brug gerne de mest glittrende fluer, når solen er fri for skyer og kan hjælpe til at gøre fluen mere synlig.

Til fiskeriet ved Katbjerg Odde – Mariager Fjord, kan man bruge fiskestænger fra 5-8 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Kastevægt: Alt fra 5 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline –  eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.
Når der fiskes med bombarda-flåd, er det en fordel at bruge stænger på mellem 10 og 12 fod. Forfang: Ca. 2-2,5 m.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Fluefiskeren kan med fordel bruge alt fra 6-9 fods-stænger – disse i alt fra klasse 3-7. Flydeline er at foretrække over det lave vand. Fiskene står ikke langt ude, men derimod tæt under land, så det er ikke typisk de lange kast der giver fisk.

Hornfisk:

Hornfiskene er overalt i området, de er også forholdsvis nemme at fange.

Blink i alle former og farver er ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.

Held med fiskeriet ved Katbjerg Odde

Jari


Se en fiskevideo fra denne fiskeplads her: Fiskevideo fra Katbjerg…