Karpefiskeri i put and takesøer

Karpefiskeri i put and take søer

Karpefiskeri i put and takesøer bliver mere og mere udbredt. Før i tiden var lystfiskeri efter karper i de danske fiskesøer ikke tilladt. I dag har flere og flere søejere åbnet for muligheden, ved køb af et særskilt fiskekort. Efterspørgslen har da også været til det og vokser sig til stadighed større.

En del put and takesøer har typisk valgt, at lave en eller flere af deres ørredsøer om til størsøer, hvor man i tillæg også har muligheden for fangst af karper.

Karperne kan fanges fra 1 kg. og op til 20 kg. – i nogle søer endda større…

I 99,9% af de danske put and takesøer, må man ikke hjemtage karperne. De skal derfor alle genudsættes…

Karpefiskeri i put and takesøer – regler

Der er flere ting der gør sig gældende, når man skal fiske efter karper i søerne. Man skal f.eks. passe rigtig godt på fiskene, behandle dem ordentligt under landing, samt under genudsætningen.

Nogle søer, men ikke alle, har krav om brugen af følgende:

  • Landingsnet – et stort karpenet.
  • Landingsmåtte – en blød måtte, som karpen placeres på under afkrogning.
  • Modhageløse kroge.

Husk altid en krogløser/tang.

Nogle søer kræver lange stænger med meget høj kastevægt. Ikke fordi det er nødvendigt, men oftest fordi at de søer hvor karperne må fiskes efter i, også har stør. Størene i nogle af søerne vejer helt op imellem 50 og 100 kg.

Hvilke søer tillader karpefiskeri og hvilke “typer” kan man fange?

Karpefiskeri i put and takesøer er faktisk tilladt flere end 150 steder på landsplan. Nogle af søerne reklamerer dog ikke med muligheden. Det er derfor en god ide, at spørge hver søejer om man må få lov til at fiske efter karperne.

De fleste søer har spejlkarper og skælkarper. En del søer har også græskarper, da de i mange tilfælde anses for, at have en rensende effekt på søernes uønskede plantevækster. Det er desværre ikke altid, at effekten af denne form for karpe, er den ønskede. Læs mere her: Græskarpe…

Ikke desto mindre er græskarpen en formidabel fighter og en gudesmuk fisk, som er værd at nyde synet af når landet.

Se denne video hvor en græskarpe er kroget. Dette er sidstedelen af fighten. Græskarpen vejede 7 kg. og blev fanget i Lystfiskerigården i Roust. Læs mere om den put and takesø her: Lystfiskergården…