Havbars – en unik skabning

Havbars - en unik skabning

Havbars er velsmagende, stærke, sjove at fange, flotte og særdeles nemme at have med at gøre. Når de er fundet, kan de fanges.

Endnu en omstændighed, som gør fiskeriet efter dem så fantastisk er, at de kan fanges langs den store jyske vestkyst. Naturen er storslået, fiskeriet foregår om sommeren, når solen varmer og et utal af andre spændende fiskearter gør ventetiden indholdsrig.

Sand imellem tæerne, shorts og generelt simpelt fiskeudstyr er nok.

Denne fiskeform er trods det, trods sin enkelthed, en af de mest hypede fiskeformer i Danmark og helt uden grund. Det er ligeså simpelt som at fiske efter makrel. Fiskeriet burde i i stedet tale for det faktum, at det er børnevenligt. Alle kan gøre det. alle kan fange havbars i Danmark.

Det sværeste ved at fange havbars er at finde dem.

Når der skal vælges agn, kommer man længst med et blink i sølvfarve eller i sølv/blå. Det må gerne være bredere blink, som til hver en tid er langt mere givende, end lange smalle blink eller kystwoblere. Der må gerne være spræl/liv i.

Er stimen af havbars stor og er de i færd med at jage brisling eller deslignende, så er det lige meget hvad man kaster ud. De kan være så væk i deres jagt efter føde, at de ikke ænser man står i waders midt imellem dem. Når det sker hugger de derfor på alt.

De flest fiskepladser kan affiskes fra land, nogle ganske få kræver waders. Læs mere om pladserne i linket nederst.

Havbars – en unik skabning

Denne flotte fisk med store pigge på ryggen og på gællelågene, som i øvrigt ikke er giftige, er særdeles velsmagende. Den kan røges, grilles, ovnbages og steges på panden m.m.

Når den jager kan den hugge ligeså mange gange der skal til, indtil den får fat i agnen. Uanset om den har stukket sig et par gange. Er der en stor stime og man mister en havbars derfra, hugger den næste ofte før man har rullet helt ind. Havbarsene har ingen hæmninger.

Når man har fanget en havbars, virker det som om, at den kigger på en. Den er også forholdsvis rolig idet man håndterer den. Den virker forholdsvis undersøgende i sin ageren. Den kan også blive gammel. Nogle steder op til 20 år gammel, så måske er den klog…

Havbarsen er måske, sammen med tun og makrel, den mest eksotiske fisk vi får på besøg herhjemme.

Flere fakta om havbarsen

  • Havbarsen har ingen tænder. I stedet suger den nærmest byttet ind, idet den åbner munden.
  • Den kan veje over 10 kg. Hvert år fanges der havbars over 8 kg. omkring de britiske øer, samt i Middelhavet.
  • Havbarsen trækker også op omkring Norge. Der fanges den både fra kysten og i fjordene.
  • Den fanges hovedsageligt fra Vestkysten i Jylland her i landet.
  • Man kan fiske efter havbars med flue, blink, spinner, agnfisk, børsteorm, kystwobler, jighale, shad, alm. wobler, jerkbait, popper, swimbait, stort set alt der bruges til de danske rovfisk. Læs om popperfiskeriet her: Bars med popper…
  • Mindstemålet er 42 cm.
  • Hunnerne bliver størst.
  • Reglerne for lystfiskeri efter havbars ændrer sig til tider, da der er tale om en truet fiskeart. Se reglerne her: Fiskeristyrelsen…

Jeg elsker personligt at fiske efter havbars i Danmark. Jeg bruger tæt på 1,5 måneder på det hvert år.

God fornøjelse derude.

/Jari


For at få meget mere information om havbarsen, kan man besøge denne side: Havbarsfiskeri…