Fjordørred – hvad er det?

En fjordørred fra Mariager Fjord.

Fjordørred eller havørred? Det er spørgsmålet. Er der overhovedet noget der hedder fjordørred?

Svaret er ligeså flygtigt, som spørgsmålet er naturligt og velbegrundet. Ja, der findes fjordørreder. Havørreder, som bliver i fjorden over nogle år.

Men hvad man ikke ved med sikkerhed er, om de bliver der hele deres liv, eller på et tidspunkt forlader fjorden til fordel for havet.

En fjordørred er let at kende. Dennes camouflage er altid varieret og prydet med farver, skabt til fjordens forhold. Skabt til at jage uset og til at skjule sig. Fjorden er fyldt med fødeemner året rundt og fjordørreden skal derfor ikke lede længe og fjernt, for at finde mad.

På grund af de mange fisk, insekter, skaldyr, bløddyr m.m., som fjordørreden kan mæske sig i, er den i en ualmindelig god kondition det meste af året.

Selv i gydeperioden virker den til, at have langt større fedtdepoter end havørreden. En havørred, som gyder i eksempelvis Mariager Fjords åer, kan have rundet noget så langt væk, som Gotland på østsiden af Sverige. Det har en fisk med indsat chip, på imponerende vis bevist. Det efter at have blevet fanget igen i fjorden efter rejsen og kontrolleret.

Læs mere om fjordørreden i Mariager Fjord: Klik her…

Mere info om den unikke Fjordørred

Farverne på denne smukke ørred varierer. Typisk har den dog en gylden bug, prikkerne er mange, rigtig mange og kødsiderne er kraftige.  Som spisefisk er fjordørreden i den absolutte top, når det kommer til laksefisk.

Der er flere danske fjorde, hvori fjordørreden kan fanges. Roskilde Fjord, den førnævnte Mariager Fjord, Haderslev Fjord, Randers Fjord og Augustenborg Fjord.

I forhold til at fange de velsmagende ørreder, som også er særdeles stærke, så anvendes nøjagtig de samme agn, som til havørreden.

Ideen om den specielle agn til disse 2 afarter i forhold til hinanden, er overflødig og ganske unødvendig. I bund og grund taler vi om samme art, dog med to forskellige leve-kriterier, leve-områder og standarter. Bare ikke når det kommer til fødeemner…

Læs om det at fange fjordørred i Haderslev Fjord: Klik her…

Nogle lystfiskere og sportsfiskere rejser til udlandet for, at fange ørreder med samme udseende og i samme topform som de danske fjordørreder. I det tilfælde, er græsset så langt fra grønnere på den anden side, som det er tilfældet her. De bomstærke og gudesmukke danske fjordørreder, kan måle sig med sø-ørreder og bækørreder fra eksempelvis New Zealand, Island og USA – på de fleste fronter. Selv naturen i fjordene kan på mange områder være med. Men tit og ofte ser vi det ikke… Hvorfor?

Danmark er det bedste land i verden, når havørreder og de mange grene af denne skal fanges. Lad det være sådan mange år frem og lad os nyde det i fulde drag nu, skulle det en dag ende.

Knæk og bræk

/Jari


Se mine bud på de bedste fjordpladser i Jylland: Klik her…