De store blinks effektivitet

Læs om de store blinks effektivitet.

De store blinks effektivitet til landets havørreder og generelt store havørreder er åbenlys, måske endda baseret på sund logik.

Via. flere artikler har jeg efterhånden fået fortalt, om mine erfaringer fra kysten og i fjorden med standpladsfisk. De typisk, territoriale ørreder i det salte vand, som enten har meldt sig ind på en standplads for at tanke op. Det enten før en tur op i åen eller bækken, eller efter endt gydning. Men også blanke overspringere på vej rundt i landet. Fra Jylland til Sjælland eller omvendt, fra Jylland til Bornholm eller østsiden af Sverige og tilbage igen eksempelvis.

Pladserne er at finde overalt i landet uanset årstid. Men der er dog flest standpladsfisk, når de større byttefisk er færre, sen efterår, vinter og tidlig forår. Dog er der steder i landet, hvor der både er sild og tobis året rundt, men de steder er standplads-havørrederne stadig at finde.

Når de store havørreder har indfundet sig på en standplads, hugger de oftest på alt, når de er sultne… Nogle dage virker det som om, at de bare følger nysgerrigt- eller til tider aggressivt efter, uden at åbne munden. Altså ikke med det formål at hugge på agnen. Derimod kun for at forvise, det der nu har gjort entré på dennes revir.

Det ovenstående er naturligvis kun noget, jeg lægger i ørredernes opførsel, men det giver mening.

Læs mere om standpladsfiskene her: Havørred standpladser…

De store blinks effektivitet – helgarderingen

De dage hvor det virker som om havørrederne ikke er sultne, men bare følger agnen, bruger jeg de største blink jeg har. Grunden til det er, at de mange ørreder jeg har betragtet langs kysten og i de danske fjorde, reagerer på en og samme måde på en standplads.

Har du set en havørred springe ud af vandet, fra en halv til en hel meter ud af vandet?

Ofte har det at gøre med, en form for flugt. En stime hornfisk, en sæl, en skarv, et marsvin, en brakvandsgedde eller en anden havørred, kan udløse reaktionen.

Havørrederne er hårde ved hinanden – ikke kun i de danske vandløb i gydningsperioden m.m. Men også i de salte vande. En større eller mere adræt havørred, kan sagtens bide ud efter en anden havørred, i kamp om føde eller territorie. Reaktionen er som sagt ofte, at springe ud af vandet når angrebet.

For at en havørred typisk skal angribe på den måde, virker det som om, at den anden ørred skal være en reel trussel. Have en vis størrelse. Jeg har set store ørreder jage mindre ørreder væk ganske roligt, men når det er større ørreder, sker der noget ganske andet i vandet. Standpladsfisken viser enorm aggressivitet og hugger ud efter “rivalen”.

Derfor helgarderer jeg på på sin vis, når jeg bruger store blink, når en stor havørred er fundet på en standplads.

De store blinks effektivitet, kan hverken forvises eller matches, set over et helt år. Der er dage hvor de store fisk ikke virker interesserede i de store agn, men ikke mange…

Store blink har minimum en længde på 10-12 cm. Men helst 15 cm. eller mere. Eller… Så har de en vis bredde, som giver volumen den vej.

Her er den jeg fisker mest med: Jarisen…

Det er vigtigt at vælge de rigtige blink

Standpladsfiskene er i reglen af finde i lavvandsområder, med adgang til dybere vand via. render, huller eller sejlrenden tæt på. Der er en del undtagelser rundt om i Danmark. For at beskrive de mange variabler, ville det tage mig mere end 1 måned. Den tager jeg måske en anden gang.

I det lave vand er det ikke ligegyldigt, hvilke blink vi benytter. Vi skal kunne fiske med dem i det lave vand og de skal være store. Her kan vi gøre brug af de længere, flade blink, såsom Sillingen, Baronessen, Stevnspilen eller Knægten. Køb de største størrelser og fang flere store fisk, så nemt kan det siges. Man kan også eksempelvis bruge et trollingblink, som eksempelvis Rhino Xtra Slim.

Kystwoblere, som gør højt i vandet (synker langsomt), er også et rigtigt godt bud. Panzerfish, Otto Poulsen, Sandy Inline, Salty m.fl.

Gå aldrig til vandet uden et eller flere store blink i grejboksen.

/Jari.


Læs også om spændende havne i Danmark, hvor man kan fange havørreder her: Havne i Danmark…