Standpladser i det salte vand

Standpladser i det salte vand.

Standpladser i det salte vand eksisterer i fjorden og langs kysterne i det meste af landet. Havørrederne indtager et område, ofte med skjul samt mange fødeemner og feder sig op. Enten før turen op i åen eller bækken for at gyde –  eller efter at have gydt. Når den har forladt vandløbet efter gydetiden, tager den standplads for at fede sig op, til den kommende rejse ud- og rundt i havet.

Havørredens ageren efter at have indtaget en standplads, er i høj grad territorial. Hvis den ikke er sulten, bliver mindre fisk eskorteret ud af pladsen på i forholdsvis rolig manér. Er det en større fisk på eksempelvis 40-50 cm. eller større, er det en ganske anden sag. Uanset hvor stor havørreden der har indtaget standpladsen er, typisk fra 55-80+ cm. så er en havørred på 40 cm. og opefter, en trussel i konkurrencedygtig størrelse, hvad fødeemnerne angår.

Det er en mindre fisk naturligvis også, men standpladsfiskene virker grundlæggende meget mere aggressive, når større fisk strejfer standpladsen.

Det er derfor altid en god ide, at fiske med større agn på en standplads, når fundet. Da det ofte udløser et hug, uanset om ørreden på pladsen er sulten eller ej.

Det er desuden ikke kun havørreder på vej ind og ud af de danske vandløb, som laver kortere eller længerevarende stop på vej fra a til b. Også store overspringere på tur i Danmark har brug for at tanke op.

Læs mere om standpladsfisk og de store havørreders gemmesteder: Klik her..

Standpladser i det salte vand er ofte lavvandede

En standplads er nemmere at jage på, samt beskytte, hvis den er lavvandet. Ingen rivaliserende ørreder kan svømme over eller under – og standpladsfisken skal desuden kun svømme ligeud, for at fange fødeemnerne.

Selv en stor fisk over 80 cm. kan findes og fanges i 20 cm. vand på en standplads.

I denne artikel kan man også læse mere om standpladser og standpladsfisk: Klik her…

Man kan i og for sig være ganske sikker på, at en standpladsfisk altid har en fornuftig størrelse. Af den grund kan man også regne med, at kun en større eller mere adræt havørred, kan overtage pladsen fra den da- eller nuværende. En god standplads huser ofte en stor havørred og bør samles på, i hukommelsen, som nogenlunde sikre og givende esser i ærmet.

En af de smukkeste standpladsfisk jeg nogensinde har fanget, var en hanfisk fra Mariager Fjord. Ørreden havde stået i området i 3 dage og først på tredjedagen, da jeg bandt en 33 grams snurrebasse i sølv i linen, fik jeg den til at hugge. Fisken stod i vand kun 30 cm. i dybden og havde hver dag skræmt alle fisk væk fra sit territorie. Flere fisk så jeg på imponerende vis springe, alt fra en halv til en hel meter ud af vandet, efter en bølge fra den flotte og område-vogtende standpladsfisk, stormede mod dem gang på gang.

/Jari


Læs mere om Mariager Fjord og se hanfisken der er tale om her: Mariager Fjord…