Begræns dig aldrig under laksefiskeri

Begræns dig aldrig under laksefiskeri i Danmark.

Begræns dig aldrig under laksefiskeri – en regel man som lystfisker, gerne skulle have indprentet i lystfisker-kernen før eller siden.

Er der dage hvor eksempelvis fluen ikke virker, så brug en orm, spinner, blink eller reje m.fl. og omvendt. Naturligvis skal man holde sig indenfor rammerne, som er dikteret og beskrevet for hver lakseførende å.

I det øjeblik man mener der ikke er laks fordi – det der altid har virket ikke virker – er den dag hvor man har valgt hjernen fra. Og det koster laksefangster.

Laksen i billedet er et godt eksempel på den verden af muligheder der foreligger i laksefiskeriet. Den er fanget imens jeg svømmede i Sneum Å (2014), plaskende og snakkende. Den huggede på spinneren 3 meter fra mig. Et scenarie man før i tiden ikke troede muligt.

Man ved aldrig helt hvordan laksene reagerer og hvorfor. Både når det kommer laksenes reaktioner omkring larm og agn, men der er ikke mangel på gæt og undersøgelser derom. Ingen med 100% fyldestgørende og beviselige konklusioner.

Laksen i denne video huggede på en OGP-Silling – et blink til havørreder på kysten: Laksevideo…

Begræns dig aldrig under laksefiskeri – snobberiets ligegyldighed

Nogen sportsfiskere mener, at det at fiske med orm, ikke er rigtigt fiskeri. Hvilket ikke kunne være længere fra sandheden. Det svarer til, at en undervandsjæger mener, at man ikke er rigtig uv-jæger, hvis man bruger svømmefødder. Svømmefødderne giver en mulighed for, at komme lettere frem, hurtigere og giver flere fordele i sikkerhed “til søs”. Altså en virkelighedsfjern ide, som intet har med kløgtighed eller virkelighed at gøre.

Med en orm er alle fordelene også tilstede og man kan bruge den eller dem med kløgt. Man kan fiske langsomt, dybt – begge dele, lettere og hurtigere justere dybden man fisker i og endda, også ændre hastighed i indspinning, enten via. ormenes dybde i forhold til proppen eller hvis der fiskes uden, via. ren indspinning. Man kan også jigge – få ormen til at “hoppe” op og ned i vandet, lige ved en standplads foran en laks, i et høl m.m. – kun fantasien sætter begrænsningerne.

En fluefisker er på mange måder særdeles begrænset, men vil ikke mene han eller hun er det selv med flueudstyret. Som kvarttids fluefisker anerkender jeg de begrænsninger der er. Trods det, at jeg er en erfaren herre med fluestangen. Mine første ture med fluestangen var i 1991.

Sagen kort. Det giver ikke mening, at mene noget er dårligere end andet, men derimod se fordele i hver og én af fiskemetoderne og bruge dem ud fra det synspunkt.

Begræns dig aldrig under laksefiskeri eller nogen anden form for lystfiskeri i Danmark, er det bedste råd jeg nogensinde kommer til at give.

/Jari


Her kan du læse om laksefiskeri med almindelige regnorm: Fang laks med regnorm…