Varde Å

Laksefiskeri og havørredfiskeri i Varde Å

Varde Å – lystfiskeri

Varde Å er en af de bedste lakseåer vi har i Danmark. I den 40 km. lange sydvestjyske å fanges hvert år laks over 16 kg. Derudover fanges også store havørreder over 6 kg. og til tider større. Åen har også en rimelig bestand af bækørred og stallling.

Åen er let tilgængelig og langs den er ligeledes mange tilgængelige parkeringspladser.

Både fluefiskeren, spinnefiskeren og medefiskeren har lige store fangstchancer set over hele sæsonen.

Her er tale om en grødefyldt å, fyldt med høller (huller), stryg, sving samt udhængende buske og træer. Åens bredde svinger en del langs åens løb, hvilket giver lystfiskeriet en ekstra dimension.

Køb fiskekort til åen online her: Fiskekort…

Bemærk: Lystfiskeriet i Varde Å er sæsonbetonet. Det vil sige at der kun må fiskes i åen fra den 16. april til og med den 31. oktober.

Det tager ca. en halv time at køre til åen fra Ribe Camping.

Årstider – fiskearter i Varde Å

Laks: Hele sæsonen. Der er flest laks at fange om efteråret.

Havørred: Hele sæsonen.

Bækørred: Bækørrederne er mest aktive fra ca. maj og hele sæsonen igennem derfra, men kan fanges allerede fra sæsonstart.

Stalling: Hele sæsonen. Sommersæsonen er dog at foretrække.

Gedde: Hele sæsonen.

Aborre: Fra maj og frem til oktober er fiskeriet bedst.

Ål: Højsommer. (Kan fanges hele sæsonen.)

Fangstmetoder

Laks: Laksefiskeri i Varde Å er forbundet med mange fangstmetoder. Der dyrkes hovedsageligt fluefiskeri, spinnefiskeri og medefiskeri. Især spinnefiskeren har et særdeles stort arsenal af agn at vælge imellem. Den mest benyttede agn er spinneren, oftest en kondomspinner eller en klassisk Mepps spinner. Den anden mest benyttede agn i åen er orm. Enten fisket med en prop eller med et lod og intet andet.

En af de vigtigste ting man skal have sig for øje, hvis man vil fange flest laks, er at fiske nede ved bunden. Man kan måske være en smule bekymret for at ens agn sætter sig fast deri og dertil kan jeg kun skrive/sige, brug kraftigere grej/stærkere line. Man får langt flere laks ud af at fiske dybt end højt i åen. Det gør sig gældende i næsten alle danske lakseåer.

Laksekvoter

Inden man går i gang med fiskeriet skal man være klar over at der er kvoter på laksene. Kvoter for laks større end 73 cm. og det samme for dem under. Når kvoten er opbrugt må man ikke hjemtage laks. Altsammen noget man kan læse mere om på F.eks. Varde Sportsfiskerforenings hjemmeside. Find informationerne her: Sportsfiskerforeningen…

Havørred: Havørredfiskeriet i Varde å er ret godt. Her fanges en del havørreder hvert år og der er en ganske stor del over 4 kg. imellem.
Hvert år fanges havørreder over 6 kg. i Varde Å.

Ofte fanges ørrederne med de samme agn som til laksefiskeri og derfor naturligvis også under laksefiskeriet. Man kan også fange havørreder med tørflue i Varde Å, noget jeg gjorde en smule i fra jeg var 12 til jeg var 14 år gammel. Kan man finde de mere rolige sving hvor strømskaller og bækørreder mæsker sig i insekter på overfladen, er der ofte også en havørred eller 2 imellem.

Bækørred: Bækørrederne kan fanges med tørflue, vådflue, spinner, blink, wobler og regnorm m.m. De fanges da også ofte under laksefiskeriet og havørredfiskeriet. Men… Lystfiskeri med mindre spinnere og tørfluefiskeri, som er mere effektivt til fangst af bækørreder, kan også give laks og havørreder.
Bækørrederne i Varde samt alle andre åer i Danmark er også vilde med regnorm. Når der fiskes efter bækørreder er det ikke altid nødvendigt at fiske dybt. Apropos tørfluefiskeriet. Bækørrederne kan være i alle vandlag/dybder i åen. Specielt fra maj og langt ind i sensommeren. En del bækørredentusiaster dyrker også majfluefiskeriet i Varde Å. Der er højst sandsynligt flere der ville kaste sig ud i den form for fiskeri, hvis ikke prisen for at fiske i åen var så høj på grund af laksenes tilstedeværelse.

Stalling: Stallingerne i åen fanges hyppigst under tørfluefiskeri eller vådfluefiskeri med nymfer. Nogle gange hugger de også på mindre spinnere og regnorm.

Gedde: Jeg har fisket efter gedder i denne lækre vestjyske å siden jeg var en lille dreng. Dog med længere perioders fravær imellem. Det jeg kan anbefale er, at fiske i ydersæsonerne med en af følgende agn: Den klassiske guld/orange, to-delte (Original) Rapala wobler. Som i øvrigt også er uhyre god til havørreder og aborrer i åen. Derudover anbefaler jeg også den mindst ligeså klassiske Nils Master wobler med orange ryg, gule striber og hvid krop. (Model Invincible todelt) Misforstå mig mig ikke. Der er mange andre agn som også er velfangende, men med de to nævnte går man sjældent forgæves. Affisk såvidt muligt opstrøms.

De samme spinnere som bruges til både laksene og havørrederne i Varde Å er også effektive geddeagn.

Aborre: Aborrerne hugger på de samme agn som bruges til laks, havørred, stalling, bækørred og gedde.

Ål: Regnorm fisket med en prop nær bunden eller med bare et lod, en krog og en regnorm så er man på rette vej. Ålene kan fanges overalt i åen. Også om dagen. De kan fanges i de dybere og mere stille stående steder samt ude i strømmen.

Bemærk: Når der fiskes med orm gælder følgende regler. Det uanset hvilke fiskeart man fisker efter: Man må kun bruge én krog. En enkeltkrog, dobbeltkrog eller trekrog.
Det er ikke tilladt at bruge kroge med modhager generelt. Undtagelsen skal dog findes i enkeltkroge hvor krog-gabet maksimalt må være 6 mm. fra krogspids til krogskaftet udfor krogspidsen.

Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri i Varde Å.

Jari – Lystfiskeri Danmark.


Læs mere om laksefiskeri her: Laksefiskeri…