Stårup
Stårup – lystfiskeri
Stårup er en fiskeplads i Skive Fjord som er særdeles lavvandet. Men det betyder ikke at der ikke er fisk. Især om foråret, efteråret og om vinteren er der havørreder i dette lavvandede område. I maj kommer hornfiskene og gør de mange havørreder selskab.’
Fiskepladsen er en af de bedste stimepladser i Danmark. Nogle stimer af havørreder består af flere end 100 individer. Ofte møder man flere stimer på en dags fiskeri her.
Efter 27 minutters kørsel fra Hjarbæk Fjord Camping står man ved denne fiskeplads.
- Parker her: Parkering med plads til 1 bil…
- Parker her: Parkering med plads til 1 bil…
Vand og bundforhold
Den generelle dybde i området ligger på ca. 50 cm. De mange huller, stenrev og især muslingebanker, udgør en meget varieret bund. Længere ude ca. 50 m. fra land, er der en del tangbælter at finde. Også sporadisk placerede mindre tangbælter og “buske”, bestående af ålegræs, er at finde tættere på land.
Bunden består af områder med mindre sten, nogle steder store sten, samt en mørkere bund af sand og grus.
Årstider – fiskearter ved Stårup
Havørred: Der er som regel både mindre, mellemstore og store havørreder ved Stårup. De mindre fisk går i stimer, hvorimod de store gerne står for sig selv på det helt lave vand hvor de, ligesom de ville gøre det i åerne, tager standplads. De kan stå der i flere dage, men kan være ret svære at overliste, men det kan lade sig gøre.
Havørrederne kan fanges fra september og ca. til juni.
Mindstemål: 40 cm.
Hornfisk: Hornfiskene kan fanges fra ca. starten af maj og 2-3 måneder frem i hele Skive Fjord.
Intet mindstemål og ingen fredningstider.
Fangstmetoder:
Havørred: Ved Stårup kan man både bruge spinnestangen og fluestangen. Ørrederne er oftest ret langt inde, og kan i reglen fanges indenfor de første 1-30 meter fra vandkanten. Jeg vil klart anbefale at fiske fra land. Ofte er fiskene at finde på så lavt vand, at finnerne stikker ud af vandet. Og i vindstille vejr, kan man se dem “bule” rundt i overfladen i deres søgen efter føde.
Om vinteren er der mange stimer af mindre havørreder i området, men også nogle af de helst store fisk, der enten skal gyde, har gydt eller de såkaldte “overspringere”, som hverken gør fra eller til, de springer nemlig gydeturen over i den omgang, er at finde.
Fra sidst i september til slutningen af november ved Stårup, er blink i sølv, sølv/blå bedst fangende. Derefter kan blink i lyserød/hvid, sølv/sort eller blink i rød/sort være en del mere effektive og fangstgivende. Et es i ærmet kunne være skarp grøn/hvid. Det gælder i øvrigt hele “sæsonen”
Når marts gør sin entré på året, begynder sølv, sølv/blå, men også hvid, hvid/grøn m.fl. at være effektive igen. Sildesæsonen har i nogen grad en indvirkning på dette.
Det er enormt vigtigt at finde blink som kan fiskes på lavt vand. Jeg foretrækker Baronessen, Zerling, Jarisen eller mindre kystwoblere f.eks. som Panzerfish Tobis. De nævnte dele kan fiskes langt nemmere over det lave vand end det meste andet på markedet.
Fluefiskeren kan med fordel bruge Polar Magnus, Kobberbassen, Juletræet, silde og tobis fluer året rundt. Flydende eller intermediate flueline er at foretrække. Der er ganske enkelt for lavt til andet.
Er man til fiskeri med bombardaflåd er det også en mulighed ved Stårup.
Igen, ligesom fluelinen, må flåddet gerne være flydende eller intermediate/langsomt-synkende. Brug gerne hvide eller glasklare mindre bombardaflåd. Disse mere neutrale flåd, mindsker muligheden for, at flåddet er mere synligt end fluen, miniblinket eller evt. Gulp børsteormen, som er nogle af de agn, som kan anvendes til havørrederne på denne strækning, når der fiskes med et bombarda kasteflåd.
Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området ved Stårup i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer. Jeg kan ikke anbefale at fiske med sild her, der er for lavt til evt. fiskeri med prop.
Til fiskeriet ved Stårup, kan man bruge fiskestænger fra 6-9 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Men er man ikke erfaren, er 8-9 fod at foretrække. Man kan fange meget store havørreder i Skive Fjord og her skal begynderen gerne have så meget at stå imod med som muligt. Efterhånden som man får styr på bremsen på hjulet og erfaring i at kæmpe med store fisk, kan man gå ned i stangstørrelse m.m.. Kastevægt: Alt fra 5 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.
Når der fiskes med bombardaflåd, er det en fordel at bruge stænger på mellem 10 og 12 fod. Forfang: Ca. 2-2,5 m.
Her anbefaler jeg 0,28 line, som forfang efter bombardaflåddet.
Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand fra netop spolekanten når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.
Fluefiskeren kan med fordel bruge alt fra 7-9 fods-stænger – disse i alt fra klasse 3-6.
Knæk og bræk og held og lykke ved Stårup.
Jari