Lystfiskeri i Silkeborg

Lystfiskeri i Silkeborg

Lystfiskeri i Silkeborg – information

Lystfiskeri i Silkeborg er lig med mange muligheder. Man kan fiske i centrum af byen eller udforske de mange søer i og omkring byen. Her er nogle bud på hvor der kan fiskes og hvodan fiskene fanges m.m.

Silkeborg indre by

Fiskeri i Silkeborg indre by er lig med spændende lystfiskeri efter en bred vifte af fiskearter. Fiskeriet er både for børn og voksne, endda midt i den centrale del af byen. Caféer, broer og kammerslusen, hvor sidstnævnte sørger for at kanosejlads mellem søerne kan foregå, kendetegner området.

Man har også anlagt en faunapassage/et stryg på 90 meter mellem Langebro og Papirgangen, som bestemt også er en del af oplevelsen.

Mellem isspisende børn og “talende”, tamme ænder, kan man fra land når der fiskes her, fange rimte, skalle, aborre, søørred, gedde.

Man skal dog være opmærksom på fredningszoner, som kan ses her: Silkeborg fredninger…

Børn og unge under 15 kan fiske gratis, hvor pilene peger på kortet her under – fra 18-65-årige skal have statens fisketegn. Personer fra 15 år og op, skal i tillæg købe et fiskekort til Silkeborgsøerne (også gældende for indre by) som kan købes online her: Fiskekort Silkeborg…

Lystfiskeri i Silkeborg – Slusekanalen

Vand og bundforhold:

Denne kanal grænser op til slutningen af stryget og ender ved slusen ved Langebro. Kanalen er mellem 1,3 meter og 1,5 meter dyb, og kun 50 meter lang. Vandet er generelt klart.
Bunden er kedelig og mudret, med få grødeplanter hist og pist.

Fiskearter og årstider:

Søørred: I kanalen går de store søørreder til tider ind, men de er svære at lokke til hug, når de er derinde.
Søørreden er fredet fra d. 1 november til 29 februar. Mindstemål: 40 cm.

Skalle og aborre: Er derinde konstant, oftest året rundt.
Intet mindstemål og ingen fredningstider.

Gedde: Gedderne er også at finde i slusekanalen året rundt.
Fredningstider: 01. april – 30. april – mindstemål: 60 cm.

Under geddefiskeri er det bedst, for både lystfisker og gedde, at benytte et stålforfang, da chancerne for at lande gedden formindskes uden, samt det ærgerlige i, at fisken skal svømme rundt med en krog i munden.

Remstrup Å – fra Papirgangen til Silkeborg Langssø

Vand og bundforhold:

Der er generelt ikke meget på bunden i Remstrup Å, men nogen steder er der dog flere grødeplanter end andre. Vandet er typisk klart og vanddybden ligger generelt mellem 1-2 meters dybde. Under kraftig regn, kan åen dog forekomme en smule grumset.

Fiskearter og årstider:

Søørred: Året rundt.
Søørreden er fredet fra d. 1 november til 29 februar. Mindstemål: 40 cm.

Skalle og aborre: Året rundt.
Intet mindstemål og ingen fredningstider.

Gedde: Gedderne er også at finde i slusekanalen året rundt.
Fredningstider: 01. april – 30. april – mindstemål: 60 cm.

Rimte: Året rundt.
Fredning – Ingen officiel fredningstid. Intet officielt mindstemål.

Lystfiskeri i Silkeborg indre by – fangstmetoder

Søørred: Søørrederne i området kan fanges med flue, spinner, wobler, orm, blink og gummidyr/jigs. Fiskeriet i Silkeborg by, egner sig i særdeleshed til fiskeri med spinner, især for begynderen eller den let øvede lystfisker. Ved at bruge en spinner har man både mulighed for at fange aborre, gedde og sjovt nok også rimte. Rimterne går gerne efter mindre spinnere, trods det, at den ikke betegnes som en rovfisk.
Kast spinneren skråt nedstrøms/med strømmen og lad spinneren, der hvor der er strøm, arbejde sig over mod egen bred, ganske som man vil gøre det efter laks eller havørreder, i de områder af eksempelvis Gudenåen hvor disse befinder sig. Også opstrøms kast/mod strømmen kan betale sig, da det også er en god måde at få spinneren i dybet på.

Spinnere med kraftigt farvede kroppe, med eksempelvis gul, orange eller rød, kan til tider være ret givtige, og gerne med et sølvblankt spinnerblad. Nederst i denne artikel/guide kan du se en video, hvor jeg har en 3-5 kg.´s søørred på i Remstrup Å, under fiskeri i Silkeborg indre by. Ørreden huggede på en spinner med gul/hvid krop og sølvfarvet spinnerblad.

Fluefiskeren kan med fordel bruge synkeline. Nogle steder er strømmen kraftig, så kun med synkende line er det muligt at affiske ordentligt i området. Der er også lige det, at der er en del mennesker i området. (Mange at passe på.) Så brug gerne et rullekast til at få fluen ud.
Små streamere som også bruges til kystfiskeriet er givtige, gerne med sølvtindsel og evt. orange og gullige farver ala Michey Finn m.fl.

Orm og prop eller orm fisket aktivt med 10-20 grams lod, hvor man kaster skråt nedstrøms og lader ormen glide tværs over mod egen bred, er også en velfangende mulighed. Man kan evt. “krydre” med et gult eller orange stykke garn bundet i linen ovenover krogøjet.

Rapala Woblere, todelte i orange versioner, evt. hvor man belaster med et lod 60 cm. oppe ad hovedlinen, for at få den ned i dybden, er også en god mulighed.

Små blink såsom Snurrebassern NO 0, 1 eller 2, eller Delfin Blink Kulpkrokodill  på 12 gram i sølv, er også spændende muligheder til fiskeri efter søørreder i Silkeborg indre by.

Skalle: Typisk anvendes der forskellige former for bund-rigs/opsætninger til fiskeriet her, hvor der enten fiskes statisk eller aktivt. Man har f.eks. et lod/en vægt på alt fra 10-15 gram, monteret ca. 40-50 cm oppe ad linen og en krog for enden ad denne. Rigget kastes ud med en orm eller 3 på krogen og enten vælger man at lade den ligge på samme sted eller også ruller man langsomt ind og giver små ryk i stangen, så bly og orm hopper henover bunden. Dette er naturligvis ikke en god metode når bunden er overbevokset, selvom vandet er klart, er det ikke altid man kan se hvad der er på bunden, så man må prøve sig frem.

Majs, brød/dej kan også bruges, også ved brugen af et ganske almindeligt flåd/en prop, et lod og en enkeltkrog.

Aborre: Gummidyr i hvid, gul, orange, grøn, sort, m.fl., med jigkroge/vægtbelastede kroge, er givtige året rundt. Også regnorm med prop eller på bunden er godt, spinnere som er tre-farvede, eller med blade i sølv eller kobber-farve, i str. 1,2,3,4 er givtige.
Aborrene hugger på alt, også flue, wobler og blink etc.

Gedde: Husk stålforfang til dette fiskeri… Gedderne fanges ofte på spinnere, woblere og blink under fiskeri i Silkeborg indre by. De står alle steder i området og hvor de er på dagen, samt hvor dem der gerne vil hugge er på dagen, må man finde ud af når man er i området.
Generelt er der ikke den vilde forskel på havd gedderne hugger på, når det kommer til farver, men alligevel vil jeg fremhæve spinnere med sølvblad, woblere i med hvid/gul, sølv/sort eller grønne/sorte farver – henad aborrefarver.
Synkende woblere er genrelt at foretrække. Dog ikke hurtigt synkende, da der ikke er dybt, men fordi der skal lidt vægt til, at få wobleren ned i vandet, i den, nogle steder, hurtige strøm.

Blink  med sølvfarve, og diverse aborre varianter er at foretrække året rundt her.

Rimte: Rimten er aktivt fødesøgende det meste af sommerhalvåret. Og når varmen er over os og sommeren kaster lys over Silkeborg, kan rimten fanges med brød, små woblere, fluer, mindre spinnere, majs og orm.

Udstyr

Til fiskeriet ved “Silkeborg City”, kan man bruge fiskestænger fra 5-8 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Kastevægt: Alt fra 5 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline –  eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Knæk og bræk med dit fiskeri i Silkeborg indre by.


Læs også om geddefiskeri generelt her: Geddefiskeri i Danmark…


Svejbæksnævringen

Svejbæksnævringen er mere end bare lystfiskeri. Den nærmest omvendte s-formede snævring, indrammet i underskøn natur mellem Julsø og Borresø, er uden tvivl et af områdets bedste steder, når familien skal fiske sammen. En prop og en orm er nok til at fange de mange aborrer og skaller, som især om sommeren, i stimevis har til huse i det lækre område.

Også gedder hører under de arter man kan fange i Svejbæksnævringen. Sandart, søørred og ål er også en mulighed, men de fanges ikke så hyppigt her.

Gode råd til lystfiskeri efter skaller.

I sommerperioden ser man ofte skallerne gå højt i vandet. Når det sker, skal man gerne bruge et mindre flåd/en mindre prop og have en længde mellem prop og orm, som svarer til den dybde, som man ser fiskene svømme i under vandet.
(Et skøn er rigeligt. 10 cm. fra eller til gør ikke den store forskel.)
Krogen man bruger skal gerne være så lille som mulig, da skallerne har en lille mund.

Skallerne vil gerne spise både brød, majs og orm.

Hvis man ikke fanger skallerne eller ikke kan se dem i overfladen, fisk da gerne dybere i vandet. Lav gerne et større mellemrum mellem agn/madding og prop – evt. en meter i længden eller mere hvis muligt. Ofte afhænger det af hvor lang en stang man har.

Der skal ikke mere til for at fange den sølvglinsende og smukke skalle. Som spisefisk er den ikke specielt delikat, grundet mange ben og en særpræget smag. Men smag er jo som bekendt en smagssag.

Gode råd til lystfiskeri efter aborrer

Aborren har en stor mund og en glubende appetit. Man kan derfor vælge at bruge en større krog og flere orme ad gangen, når der fiskes med prop.

Aborren kan fanges på mange måder. Man kan som nævnt bruge alm. regnorm, men også spinnere, woblere, jigs (gummi-orm med blybelastet krog), er meget fangstgivende.

Aborren er et rovdyr som ofte jager i flok/stimer.

Spinnere og woblere kastes ud og spinnes jævnt ind. Begge agn imiterer fisk. Aborren spiser gerne fisk og jager endda til tider bytte ligeså stort som den selv. Det er dog ikke altid muligt for den at spise så stor en byttefisk. Glubske er de, de flotte stribede aborrer og ganske fascinerende.

En jig kaster man ud og lader synke til bunden eller tæt på, man forsøger sig frem. Derefter ruller man langsomt og jævnt ind, imens man giver små ryk – der bevirker at jiggen hopper henover bunden. Det er aborrene vilde med og fangstmetoden giver masser af aborrefangster overalt i Danmark og resten af verden. Svejbæksnævringen er ingen undtagelse.

Aborren er en fantastisk spisefisk. Ren i smagen og ikke nær så benfyldt som skallen.

Gode råd til lystfiskeri efter gedder

Når man gerne vil fange en gedde, er det vigtigt at bruge et stålforfang. Gedden har hundredevis af tænder – og Danmarks hurtigste ferskvandsfisk skærer derfor linen over uden problemer.

I dette beskrevne område, Svejbæksnævringen, er gedderne ikke mange og skal man gøre sig forhåbninger om at fange en, skal man gerne fiske langs kanterne, nær bådbroerne eller dybt nede (ca. 2 m.)

Spinnere, blink, woblere, shads, jerkbaits – alle agn der imiterer en fisk kan bruges til at fange gedder med i området.

Der kastes ud og trækkes ind, man kan – for at komme længere ned i vandet eller højere op, ofte nøjes med at justere tempoet for indspinningen.

Gedden er god til at lave fiskefrikadeller af, men en friskfanget grillet gedde er heller ikke at kæmme sig af.

Borresø

Borresø ligger kun 100 meter fra Svejbæksnævringen og er også et godt bud på lystfiskeri i Silkeborg og omegn. Søen egner sig på sin vis bedst til fiskeri fra båd. Heldigvis udlejer Skyttehusets Camping glimrende både til formålet. Aborrer, gedder og sandart er typisk det er fiskes efter, i den knap 15 meter dybe Borresø. Men i perioder kan man også fange særdeles store søørreder.

For den almindelige lystfisker kan det bedst betale sig, at sejle i et langsomt og roligt tempo. Man har f.eks. en wobler eller et blink slæbende efter båden ca. 30-50 meter agterude.

Borresø er stor og det at finde fiskene kan tage tid. Så et tip herfra er, at sejle rundt langs kanter, skrænter samt øer, med agnene affiskende agterude, og se om man får hug.
Når det er opnået og en fisk har hugget på agnen, kan man sætte anker og kastefiske i området. Ofte er der flere fisk i samme område.

Hvis man gerne vil fiske mere aktivt, kan man lade båden drive langs siv og øer m.m. og stå og kaste ud og derefter trække ind, gentagne gange for at søge efter fiskene på den måde. Her kan man bruge jigs, shads, woblere, spinnere, blink etc. Alle 3 arter – aborren, gedden og sandarten er spændende og glubske rovfisk.

Julsø

Denne attraktive 17,5 meter dybe sø, ligger kun 50 meter fra Svejbæksnævringen. Himmelbjerget ligger også ved Julsø og sammen med de generelt naturskønne omgivelser omkring hele søen, får man en fiske-oplevelse af de helt specielle. Naturen er ganske enkelt ubeskrivelig lækker og iøjnefaldende.

Fiskeriet er svingende. På grund af for mange garn i søen gennem tiderne, har gedde- og sandartbestanden være nedadgående i en periode. Mange mener at den er på vej op igen, men det vil tiden vise. Fakta er også, at lokale lystfiskere mener at især geddebestanden er på vej i den rigtige retning. Flere storfangster gøres hvert år, hvilket er gode nyheder.

En ting er helt sikkert! Der er stadig enorme sandart, gedder og aborrer at fange i søen, men også en fin bestand af søørreder.
Skaller og ål kan man også fange i Julsø.

Fiskeriet foregår nemmest fra båd. Skyttehusets Camping udlejer både og efter kun få sekunders sejlads fra pladsen, er man på Julsø.

De lokale har kendskab til pladserne hvor sandarten holder til, men som alm. lystfisker kan man være sikker på, at man selv skal ud og lede.

Gedderne kan fanges langs skrænterne i søen, samt f.eks. langs sivfyldte bredder. Både skrænter med gedder, hvor også sandarten i øvrigt også ynder at være, og andre sandart-pladser generelt, findes bedst med et ekkolod. Har man ikke en sådan, må man sejle søen rundt med evt. woblere hængende 30-50 meter bagude, affiskende nede i dybet, i sin søgen efter fisk.

Søørreden og aborren hugger også på woblere, spinnere og evt. blink, ganske som sandart og gedde gør det.

Der er et utal af agn og fiskemetoder til fiskeriet i Julsø. Ofte ser man de garvede lystfiskere dørge med døde agnfisk, ofte skaller. Dørgning er det ord man bruger om, at have en agn (En skalle, wobler og lign.) efter båden imens man sejler rundt og afsøger en evt. sø.

Teknikken kræver en bredere viden om dybdeforholdene i Julsø og erfaring indenfor opsætning af et forfang, som regel med flere kroge, et lod, stålforfang etc.

Knæk og bræk med dit lystfiskeri i Silkeborg og omegn.

Jari – Lystfiskeri Danmark.


Se denne video hvor der dyrkes lystfiskeri i Silkeborg – inde by: Klik her…