Lystfiskeri i den flade ende

Lystfiskeri i den flade ende

Lystfiskeri i den flade ende – fladfisk og afslapning

Lystfiskeri i den flade ende, er mine tanker om lystfiskeri efter fladfisk i Danmark. Tanker som leder mig hen på fiskeriet efter fladfisk før i tiden og nu…

Skrubber, rødspætter og isinger. De 3 arter af fladfisk var det almindelige før i tiden. I dag skal pighvarren også inkluderes i det gængse og det almindelige. Slethvarren og rødtungen kommer nok ikke på listen, da de stadig ikke er talrige nok i de danske farvande. Dét nuværende faktum kan måske ændre sig i fremtiden og måske ikke…

I dag fisker man aktivt efter fladfisk meget mere og langt flere steder end før. Før i tiden var det mest almindelige at man kastede ud og ventede på hug. I dag afsøger man gerne større områder og spinnefisker aktivt henover sandbunde eller småstenede bunde. Metoden er effektiv til alle fladfisk i Danmark. Specielt når det gælder fiskeri efter pighvar, skrubbe og Slethvar. Nogle steder er der tale om den bedste metode til alle arter af fladfisk. Hovedsageligt den jyske vestkyst.

Der fanges årligt flere og flere helleflyndere i Danmark. Måske bliver det også hverdag en gang…

Det afslappende lystfiskeri efter fladfisk

At sætte sig i en klapstol på kajen, molen eller stranden og fiske efter fladfisk er enormt afslappende. Lyden af havet eller fjorden der holder en ved selskab under ventetiden er en del af pakken. På stranden er sand mellem tæerne og bølgernes skvulpen særligt afstressende.

I perioder med mange fladfisk skal undtagelsen findes. De mange hug betyder arbejde, men også garanteret god mad. Alle fladfisk smager fortrinligt.

Mangler man opskrifter er en googlesøgning alt der skal til.

Hvis man vil væk fra en stresset hverdag er dette måske den mest afslappende form for lystfiskeri der er. Man kan naturligvis sige, at det kommer an på hvem man er… Nogle har brug for at være meget aktive for at kunne slappe af, sjovt nok. I forhold til lystfiskeri er jeg selv en af den slags mennesker.

Lystfiskeri i den flade ende – havne

Flere havne i Danmark indbyder til fiskeri efter fladfisk. På Bornholm er der f.eks. Hammerhavn, på Sjælland er der eksempelvis Helsingør Havn, på Fyn kan Nyborg Havn og Kerteminde Havn nævnes og i Jylland både Skagen Havn, Hirtshals Havn, Hvide Sande Havn og Aabenraa Havn m.fl.

Langt de fleste havne i Danmark byder på udmærket lystfiskeri efter fladfisk.

Havnene gør det muligt at have bilen, madpakken og alt ekstragrej lige ved hånden. Det er også muligt at mebringe flere ting til det hyggelige fiskeri, når man kan parkere tæt på eller lige ved hvor der fiskes.

På- eller tæt på havnene er ofte også steder, hvor man kan købe agn/madding til fangst af fladfiskene.

Pighvar fra den jyske vestkyst

Flere strande langs den jyske vestkyst byder på landets bedste pighvarfiskeri. Blåvand Strand, Vejers Strand, Grærup Strand, Børsmose Strand, Nymindegab Strand og Søndervig Strand er nok de bedste i den sammenhæng. Også strande nord for Limfjorden kan man fange pighvar fra. Vorupør Strand, Hanstholm Sydstrand, Svinkløv Strand, Slette Strand, Grønhøj Strand, Tversted Strand og Kandestederne m.fl. er alle gode strande til pighvarfiskeri.

Læs om et par af strandene her: Svinkløv Strand, Søndervig Strand og Børsmose Strand.

Der er flere spændende metoder til at fange denne delikate og også meget dyre fladfisk, hvis den skulle købes hos en fiskehandler. Man kan i bund og grund fange den med alt fra flue til aktivt fiskeri med blink. At fiske aktivt er den bedste vej frem uanset hvad. Næsten alt hvad der ligner en fisk i form, ikke altid i farve, kan man fange pighvar med. Trækkes agnen henover bunden og en pighvar er tilstede er sandynligheden for at den hugger ganske stor. Det er det at finde pighvarren der koster tid.

Det er i øvrigt muligt at fange flere store pighvar på en dag. Noigle af de største som fanges langs den jyske vestkyst vejer over 6 kg.

Lystfiskeri i den flade ende – det familievenlige lystfiskeri

Det gode ved lystfiskeri efter fladfisk er, at alle kan være med. Man kan sige at det kræver en hvis portion tålmodighed at vente på en fladfisk, men nogle børn har den helt naturligt eller via. tålmodige forældre.

Når man har fundet en havn, en fiskeplads langs stranden eller udfor molen med mange fladfisk er det ingen sag. At sætte madding på krogen og kaste ud, stramme op og derefter sidde at vente, er en skøn vej til at fange sin første fisk og det at begynde på en årlig familietradition.

Jari