Lystfiskeri i Danmark på vippen

Lystfiskeri i Danmark på vippen

Lystfiskeri i Danmark på vippen

Lystfiskeri i Danmark på vippen, er en artikel hvor jeg deler mine tanker og min frygt for fremtiden indenfor dansk lystfiskeri.

Lystfiskeri i Danmark er i dag omtalt meget negativt. Måske ikke lystfiskeriet specifikt, men mere manglen af fisk og derfor også det “dårlige lystfiskeri”.

Der er mange af de danske fjorde som ikke har det godt. Det er fakta. Østersøen ligeså. Også fakta. Jeg har rejst landet rundt i 2024 og jeg har aldrig set så få fødeemner på Bornholm, Sjælland, Fyn og i Jylland, som jeg har fra d. 1. januar 2024 til den 1. maj 2024.

Jeg forudser kortere og kortere gode fiskeperioder/sæsoner, flere åstykker der bliver privatiserede og søer der helt dør ud. Måske før end forventet. Måske næste år…

Måske er den jyske vestkyst fremtidens bedste havørredkyst… Det er ikke usandsynligt…

Vi har tilladt alt for meget i Danmark, både når det kommer til udledning af alt der ikke er godt for naturen og overfiskeri. Vi har også tilladt dyr og fugle, som ikke er gode for fiskebestandene i store mængder, at gøre som de vil, uden nogen form for regulering. En ligeså dårlig regulering som den vi har udsat os selv for. Mennesket bærer dog skylden og ansvaret alene efter min mening. Sæler og skarv har ingen naturlige fjender i Danmark. Deri ligger problemet som kun vi kan løse. Mennesket regulerer i det mindste til en vis omfang sig selv… Der er ingen levende væsener på planeten der dør på så mange måder som vi gør…

Ansvaret kommer vi aldrig til at tage i Danmark, men vi vil gerne lyde som om vi vil. Noget der med garanti bliver alle dyrenes undergang og senere nok også vores egen . Hvem ved?

Jeg kører stadig i bil, bruger el og køber masseproducerede varer samt meget, meget mere. Det gør vi alle… Så længe ingen af os stopper, sker der intet. Sådan er det og det affinder vi os alle med. Det er i mange tilfælde ikke det vi kommunikerer ud, men vores handlinger taler sandheden.

De første arter til at forsvinde i nyere tid

Jeg kan huske da ålekvabben forsvandt. Da var der ikke mange der råbte op. Havde vi gjort det, kunne vi måske have forudset hvad der kunne komme. Måske… Men på grund af den manglende kommercielle værdi, gjorde man intet. Da fladfiskene langsomt men sikkert blev færre hørte vi lidt mere, men da torsken begyndte at mangle skete der noget. Pengefisk nummer 1. Alt dette i et land hvor størstedelen af danskerne stadig spiser giftlaks fra udlandet. “Sikke en overraskelse”. Det er i øvrigt ikke meget de danske myndigheder har talt om den sag. Forretning land og land imellem måske?

Læs mere om ålekvabbens forsvinden: Ålekvabben hvor blev den af?

I mange af de danske søer mangler der både gedder og sandart. Det er både overfiskeri og klima der er skyld i det. I dag er der mindre søer som overfiskes i, fordi der er mange i Danmark som godt kan lide at spise alt hvad de fanger. Men det kan de mindre vande ikke klare.

I bund og grund kommer det hele til følgende konklusion: Vi lever i et lille land som er overbefolket af væsener som elsker at overforbruge. Lystfiskeri i Danmark er i høj grad på vej ned af bakke og der går mange år før det stopper og går opad igen. Vi har mange havørreder og laks i Danmark, men også de bestande svinger en del. Der skal ikke meget til at det også går ned ad bakke på den front. De manglende fødeemner i største delen af vinteren og forårssæsonen 2024, er en desværre et dårligt tegn på at nedgangen er begyndt.

Jari


Lystfiskerturisme er dårligere for mere end det er godt. Her og nu-penge redder intet. Læs mere: Er lystfiskerturisme skadelig?