Laksefiskeri med spinner

Laksefiskeri med spinner

Laksefiskeri med spinner i de danske lakseåer er uhyre effektivt. Man kan både fiske opstrøms og nedstrøms efter laksene med stor succes. Det er dog ikke alle steder man må det hele tiden. I Skjern Å må man eksempelvis kun dyrke opstrømsfiskeri såfremt der ikke er andre lystfiskere eller sportsfiskere i nærområdet.

Spinneren kan fiskes højt i vandet, under udhængende træer, langs brinker og buske og nede i åens dybe høller/huller. Kondomspinnerne som i dag er meget populære, falder hurtigt i vandet og kan derfor bruges effektivt i landets dybere åer. De klassiske Meppsspinnere i str. 4 og 5 skal gerne fiskes opstrøms for at kunne komme ned i dybet. De er til gengæld fremragende i de mere lavvandede åer.

Det kan i bund og grund betale sig at købe spinnere som passer til åens dybde og huller, samt gennemsnitsdybde. Brug derfor altid spinnere skabt til åen du skal fiske i.

I dag sælges der diverse håndlavede spinnere, som ofte er mere robuste end de der massproduceres. Mepps Flying Condom er f.eks. i dag lavet i dårlig kvalitet, når det kommer til gummiet udenpå spinneren. Her vinder de danske håndlavede spinnere hver gang.

Laksefiskeri med spinner – farver og størrelser

Nogle dage virker laksene ligeglade med hvilken farve og hvilke størrelse man bruger. Der kan både være dage hvor de hugger på alt eller slet ingenting. I nogle lakseåer vil de oftest gerne hugge på nogle få bestemte farver, som de i andre åer ikke vil røre. Nogle dage hugger laksene i en bestemt å kun på én bestemt farve. Det er svært forudse hvad laksene hugger på og om de hugger overhovedet.

Her er nogle farver der går igen i alle landets lakseåer, men hvilke der virker på dagen må man selv fiske ud af. Hvilket heldigvis også gør fiskeriet lidt mere spændende.

Måske betyder farver intet – måske er det altid tidspunktet der er afgørende og tilmed måske endda størrelsen eller hvor meget larm spinneren laver i vandet.

Kun laksene ved besked.

Spinnere med en krop i gul, sort, orange eller rød er de mest benyttede og derfor også de mest fangende. På nogle spinnere er farverne kombinerede. Bladet er typisk sølvfarvet eller kobberfarvet. Af en eller anden grund er der ikke mange, som fanget med et guldfarvet spinnerblad?

I bund og grund handler det om at fiske og bruge tid på det. Affisk langs kanterne og i midten af åen. Affisk hver en meter der gås langs den. Få spinneren ud i hvert et høl, langs hver en brink, foran og bagved hver en sten, hver en grødebusk, hvert et stryg og langs hver en udhængende busk og gren m.m. Det er vejen frem…

Fordelene

Laksefiskeri med spinner har den fordel at kunne tirre de territoriale laks mere. I teorien. En aggressiv laks har ifølge logikken større grund til at kæmpe for sin standplads, overfor en større og mere aggressiv indtrængende trussel. En lille orm eller flue virker ikke til at fungere på samme måde. Ikke i samme omfang. Netop det kunne være en af grundene til, at spinnefiskeren som benytter spinnere, fanger gennemsnitligt flere laks end fluefiskeren. Det og at man med en spinner kommer langt hurtigere igennem åens gode pladser.

Rigtig god fornøjelse med dit laksefiskeri…

Jari P.


Læs om disse to spændende åer, hvor man kan dyrke laksefiskeri med spinner: Skjern Å…Storå…