Kystfiskeri – det rette fokus

Kystfiskeri - det rette fokus.

Kystfiskeri er den form for lystfiskeri i Danmark, som tiltrækker flest mennesker lige pt. Og da fiskeriet/hobbyen har så utrolig mange facetter, kan det være svært at finde ud af, hvor man selv passer ind under opstarten.

Nogen går op i hvilke mærker de fisker med, frem for hvor effektive de er. Nogen vil kun fiske med fluestang og ikke spinnestang og omvendt. Nogen fisker med fletline, andre med nylon. Nogen elsker at købe grejet til kystfiskeriet og ofte for meget af det, men bruger det sjældent. Fakta er, at de kystfiskere eller kommende kystfiskere som fokuserer på fiskeriet, fiskene og fiskepladserne, ender med at fange langt flest havørreder.

Hvilket mærke man bruger, hvilke waders man vælger at købe og hvor dyrt det grej man fisker med er, kommer aldrig til at påvirke hvor mange fisk man fanger – eller hvor store de er for den sags skyld. Havørredernes ageren under alle forhold, kendskab til fiskepladser og valg af agn – gang i vandet, farve og størrelse derimod, er altafgørende.

Kystfiskeri – det rette fokus

Fiskepladser

Med alle blink lavet til kystfiskeri efter havørreder og flere til, kan man fange havørreder. Med alle fiskestænger kan man fange havørreder og med alle hjul. Teoretisk set.

Men… Man kan ikke fange havørreder på alle kystpladser uanset årstid, vandstand, vind og vejr. Derfor er kystpladserne en af de vigtigste faktorer at sætte sig ind i. Det kan man kun gøre ved, at være der og fiske pladserne igennem, under alle forhold og alle årstider.
Et godt eksempel på den forskel der kan være fra kystplads til kystplads er Bornholm. Langs øens kyst kan der være en ganske kort distance imellem de pladser, som kategoriseres som værende vinterpladser og de der ikke gør o.s.v. Læs om pladserne her: NordØstVestSyd…

Fødeemner

Et andet sted man gerne må sætte sit fokus er, at sætte sig ind i havørredernes fødeemner. Ikke altid om fødeemnerne rent faktisk er i farvandet man fisker i, for det har oftest ikke betydning for, om havørreden hugger eller ej.

Når man har læst sig op på, hvad ørrederne gerne vil spise, kan man derudfra indsnævre valgene af agn. Farver på blink, fluer og kystwoblere m.m. størrelser o.s.v.

Husk altid på: Havørrederne spiser også agn der ligner tobis, børsteorm eller eksempelvis sild, selvom det ikke skulle være sæson for disse.

Agn

Nogle dage vil havørreden kun spise småt, nogle dage stort, andre dage begge dele. (Dette er ikke årstidsbestemt). Under nogle dage, perioder og årstider, er det bedst at bruge blink eller kystwoblere, som går roligt i vandet, frem for mere livlige blink etc. I perioder vil havørrederne kun hugge på aflange agn og ikke små, korte og tykke og omvendt.

Det er vigtigt at kunne variere sit fiskeri og det man bruger, ganske som havørredens ageren varierer. Begrænser man sig selv og sit fiskeri, begrænser man også sine fangster.

/Jari


Læs om hvor fantastisk havørreden er i denne artikel: Havørreden er den perfekte fisk…