Hullehavn

Lystfiskeri ved Hullehavn på Bornholm.

Hullehavn – lystfiskeri

Hullehavn består af både flade og spidse klipper. De flade klipper kan fiskes fra flere steder. Lystfiskeriet fra klipperne og de mange store sten, som også er langs strækningen, er ikke bare spændende og til tider særdeles givtigt, men også eventyrligt udfordrende.
Havørrederne, inklusiv de helt store, kan bl.a. findes i de mange små vige, hvor man kun kaster alt fra 10-20 meter ud.

Når fiskene kroges tæt under land, skal man ikke bare passe på, hvor man går og står. Derudover skal man også forsøge at styre fisken udenom hvert et klippeskær i vandet samt sten og tangbælte.

Naturoplevelsen man får af at fiske på denne strækning, er i forhold til Jyllands, Fyns og Sjællands fiskepladser, simpelthen uden sidestykke. Man kan endda sige at Hullehavn er en af grundene til, at de 3 andre landsdeles lystfiskere drømmer om Bornholm.

Fisken i billedet øverst i denne guide, er fanget i en af de små vige langs strækningen Hullehavn. Strækningen starter på sin vis lige syd fra Svaneke Fyr og går ca. 1 km. mod syd.

Vand og bundforhold

Vandet er oftest klart på denne strækning. Det kan dog få gange om året blive en anelse plumret/uklart, når vinden for alvor tager til. Dybden varierer kraftigt og går fra ca. 10 cm. – helt ned til omkring 9-10 meter.

Diverse tangplanter, som f.eks. blæretang m.m., står både højt og lavt i vandet, og byder på et godt skjulested for små og store fisk.

Årstider – fiskearter ved Hullehavn

Havørred: Året rundt.

Skrubbe: Året rundt.

Hornfisk: Maj og juni.

Fangstmetoder:

Havørred: Mulighederne er mange, når havørrederne ved Hullehavn skal fanges. Her er nogle af de bedste fangstmetoder til de bornholmske ørreder:

– Blink og kystwoblere
Havørrederne kan gå helt inde ved både klipper, tangbælter og sten, tæt under land. De kan samtidig også fanges langt ude, så langt man kan kaste.
At affiske de små vige der går lidt ind i landskabet er et “must”. Havørrederne har nemmere adgang til småfisk, tanglopper og rejer derinde og ørrederne kan på sin vis også nemmere fange dem der, grundet færre vandlag at jage i, end ude på åbent vand.
De mange havørreder omkring Bornholm jager dog over det hele, og i foråret samt i sommersæsonen, er der både tobis, brisling samt sild, som jages stort set overalt.

Her er nogle gode bud på, hvilke blink og woblere, som kan bruges til fiskeriet ved Hullehavn.

Kystwoblere: Salty på 18 gram, Salty Inline, Panzerfish Tobis, Sandy Inline, Savage Gear Sandeel.
De fleste kystwoblere går ganske ens i vandet, så helt præcis hvilke mærker eller brands man vælger, og der er mange på markedet, både i den dyre og i den billige ende, er ikke så vigtigt.
Chancen for fisk tilstede med dem alle.
Blink: Jarisen, Stevnspilen, Baronessen, Bossen, Zerling, Seeker, D360 Distance m.fl.
Læs mere specifikt om endegrejet her: Fiskegrej til havørrederne på Bornholm…

– Regnorm: Med en simpel prop og orm, kan man fange havørreder ved Hullehavn. Placer din prop og orm inde i vigene, og forsøg gerne at sætte ormen ned i en dybde der svarer til midt i vandet. For det meste er vandet klart, så man kan se bunden og derfra vurdere hvor “midt-dybden” cirka er.

Man kan også fiske med et bombarda-kasteflåd. Og derved kan man fiske ormen længere ude, samt aktivt, hvor man efter et langt kast, ligeså stille kan “rulle” ormen ind igen og på den måde, tirre havørreden til hug. Jagt-instinktet vækkes i en højere grad på denne måde. At lade ormen dale mod bunden, hvor man stopper indspinningen og derefter starter med denne igen, efter 2-4 sekunders varighed, alt efter hvor dybt vand man fisker over, kan være særdeles givtigt.

Bombarda-flåddet må gerne være hvidt eller glasklart. Et mindre synligt flåd giver mere synlighed og opmærksomhed på ormen.

– Flue: Fluefiskeren kan sagtens fange havørreder på Bornholm. Og Hullehavn strækningen er ingen undtagelse. Fluen kan både fiskes med en fluestang eller en spinnestang. Igen kan et bombardaflåd bruges, når der er tale om brugen af en spinnestang. Med kasteflåddet kan man nemlig få fluen en del længere ud, de dage det behøves. Igen… Havørrederne er ligeså ofte at finde tæt under land.
Jeg vil anbefale fluer som, Polar Magnus, sildefluer, tobisfluer (tobisfluer har jeg selv haft en del held med) større grålige rejefluer og i den kolde tid, også lyserøde rejefluer. Brands/mærkerne på fluerne er ligegyldige i denne sammenhæng. Havørrederne er ganske ligeglade med, hvad fluen hedder.

Fiskeriet på strækningen kan være godt, både morgen, middag og aften.

Skrubbe: Agnen/maddingen er alfa og omega, når det kommer til fangst af fladfisk langs strækningen. Jeg anbefaler helt klart brisling eller sild, som kan købes her: Agn til fladfisk.
Et simpelt forfang med én eller 2 kroge er at foretrække. Skær gerne agnfiskene i små strimler eller stykker og sæt ikke for store stykker på. Fladfiskene skal gerne findes over sandbund eller bund med småsten –  og gerne lige hvor sandbunden eller bunden med småsten, møder enten klipper eller tangbælter.

Det er ikke muligt at fiske aktivt efter fladfisk langs Hullehavn, da der ganske simpelt er for mange sten og tangplanter. Så placer forfanget, lad det ligge og afvent hug.

Med orm kan man også fange fladfisk her. Hvis ikke andet haves eller kan fås, er orm det bedste alternativ. Både alm. regnorm, børsteorm og sandorm kan bruges.

Orm og forfang kan købes i Check Point Marine kun 6 km. fra Hullehavn.

Man kan fange fladfisk i alle døgnets lyse timer, samt ved solopgang og ved solnedgang i skumringen.

Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Brug f.eks. brisling eller sild. Disse skæres i små strimler. Derefter kan man ved brugen af en simpel prop, en enkeltkrog eller en 3-krog og et bly/lod, fange hornfisk. Et sildestykke eller brislingstykke sættes på krogen, gerne et stykke fra sølvsiden og derefter kastes der ud. Proppen “løber afsted” eller forsvinder under vandet når der er bid. Når der er bid, gives der modhug så krogen sætter sig ordentligt. Hornfiskene kan dog til tider være svære at kroge, grundet deres lange hårde næb. Giv dem derfor gerne lidt til til at få maddingen/silden, helt ind i munden, som er blødere.
Også skalrejer er effektive til fangst af hornfisk ved Hullehavn og området omkring.

Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.

Hornfiskene fanges i døgnets lyse timer.

Fiskegrej og udstyr til fiskeriet ved Hullehavn

Til fiskeriet kan man bruge fiskestænger fra 7-10 fod. Kastevægt: Alt fra 7 gram op til 50 gram. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 – 3000.
Brug enten 0.14-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.32. mm.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Knæk og bræk under dit ophold på Sandkaas Familiecamping.

Jari


Læs mere om det at fange fisk på Bornholm her: Lystfiskeri på Bornholm…