Hammersø

Lystfiskeri i Hammersø

Hammersø – lystfiskeri

Hammersø er familievenlig. En sø hvor man kan fiske fra bredden flere steder eller fra søens “træveranda” i sydvest-enden.
Lange kast er langt fra nødvendige for at fange noget.
Men det er samtidig også en sø, hvor den erfarne lystfisker kan trække i sine waders og fiske søen igennem efter de store gedder fra vandsiden.
Uanset hvad man er til, så er der masser af fisk i søen, dog uden den store gennemsnitsstørrelse.

Det kræver fiskekort at fiske i Hammersø: Køb det her…

Vand og bundforhold

Hammersø er 650 meter lang. Godt 150 meter bred og 13 meter dyb. Vandet er generelt ret klart året rundt. Der er en del vandplanter om sommeren rundt langs kanterne af søen, men de fleste steder kan man fiske imellem dem eller over dem.

Årstider – fiskearter ved Hammersø

Gedde: Året rundt – bedst fra oktober til og med marts.

Aborre: Året rundt – bedst i sommerhalvåret.

Skalle: Året rundt – bedst i sommerhalvåret.

Ål: Sommer

Suder: Året rundt – bedst i sommerhalvåret.

Fangstmetoder:

Gedde: Der er mange muligheder at vælge imellem, når der fiskes efter gedder i denne sø. Man kan fiske efter gedder i Hammersø året rundt med blink.

Nogle lystfiskere vælger kraftige farver andre mere naturlige farver, som minder om skallen eller aborren. Årstiden, vejret og klarheden i vandet har også en betydning. Gedderne vil til tider gerne have naturlige og mere dæmpede farver i klart vand og i solskin, hvorimod de gerne tager kraftige farver i grumset vand og overskyet vejr. Men.. Ingen teorier holder altid stik. Sommetider er det modsat og så har vi ikke engang regnet årstid eller en kombination af f. eks. overskyet vejr og klart vand med. Så mange gange kan det betale sig bare at prøve sig frem. Tag nogle blink med i kassen i forskellige farver og størrelser. For sommetider gør størrelsen også en forskel.

Geddefiskeri er ikke en videnskab og de fleste gedder hugger gerne kontant, når et blink bliver præsenteret foran næsen på dem.
De skal bare findes.

Geddefiskeri med flåd/prop. Egentlig er det eneste man behøver for at have succes på geddeturen med agn (Eksempelvis en skalle), en prop, et stålforfang (helst 40 cm. langt eller mere) og en trekrog.

I områder med lavt vand, kan man med fordel sætte proppen helt ned til forfanget så skallen bliver fisket de ca. 40 centimeter under overfladen. Skallen er som regel en sikker vinder når geddens jagt-instinkt og sult skal vækkes.

Er det område af Hammersø man fisker i dybt, sætter man proppen højere oppe ad linen og fisker derved dybere. Enklere bliver det ikke.

Inden man kaster ud og efter at krogen er sat i agnfisken, er det en fordel at dyppe agnfisken i vandet for at se om den flyder. Flyder den kan man med fordel lave et par huller i agnfisken med en kniv eller noget andet spidst, så den synker ned i rette dybde.

Trekrogen sættes lige bag ved gællelåget. Forsøg gerne at sætte krogen således, at den går ind under rygbenet på agnfisken, dette gør at fisken ikke falder af i kastet. Sæt kun den ene af krogene fra trekrogen ind i agnfisken. Dette gør at krogen nemmere kan sætte sig i geddens mund i modhugget. Når krogen sættes foran på denne måde, kan man i de fleste tilfælde nøjes med at vente 10 sekunder med at give tilslag/modhug.

Gedden sluger sit bytte forfra/med hovedet først. Da gedden har en stor mund og nemt kan sluge agnfisken i en mundfuld, er det vigtigt at holde øje med proppen det meste af tiden. Får gedden for lang tid til at sluge skallen helt, bliver det svært at genudsætte fisken uden at den lider skade, hvis den ikke skal med hjem. Vent derfor ikke længere end 10 sekunder.

Woblere skal efterligne fisk og er designet til at dykke ned under overfladen. De bevæger sig frækt og levende i vandet og er ikke til at komme udenom for en sulten gedde.
De bedste woblere på markedet vrikker og svømmer lige så naturligt, som en ægte fisk.
Ambulancefarvede woblere fungerer godt i vintertiden, men ellers tager gedden alle farver på alle tidspunkter af året.
Wobleren kan fiskes dybt og lavt. Den ske der sidder på enhver wobler er en afgørende faktor for, hvilken dybde wobleren kan fiske i. Dét og om wobleren er synkende eller flydende. En flydende wobler vil stadig bevæge sig under vandet, men kommer i reglen ikke så langt ned som en synkende, logisk nok.
En lodret ske vil typisk få wobleren til at gå højt i vandet og en vandret får wobleren til at gå dybt. Derudover bruger man oftest synkende woblere til dybt vand og flydende til lavt.
Wobleren er en genial opfindelse og fungerer generelt ret godt til både aborrerne og gedderne i Hammersø.

Spinneren er særdeles effektiv til fiskeriet efter gedder i søen. Dette året rundt. Brug gerne større spinnere, eksempelvis str. 4 eller kondomspinnere. Spinnerbladet må gerne være sølv, kobber, guld, orange/gul/sort eller grøn/sort.
Kondomspinnere med sorte eller orange kroppe er at foretrække. Spinnerbladet kan også her være sølv eller kobber.

Der er mange geddeagn der fungerer til Hammersø, men jeg har nævnt dem som alle kan fiske med, og som alle kan lokke gedderne i Hammersø til hug.

Aborre: Jeg anbefaler at man bruge orange spinnere eller regnorm til fiskeriet efter aborrer i denne sø. De kan fanges med meget andet, men med en spinner eller en prop med orm, kan alle familiemedlemmer fange fisk. Sæt jer på “træverandaen” i sydvest-siden og aborrene vil hugge.

Læs mere om hvordan man fanger aborrer her: Aborrefiskeri….

Skalle: En prop med orm, majs, dej eller brød, fungerer optimalt til fiskeriet efter skaller i Hammersø. Brug gerne mindre kroge, da skallerne ikke har store munde.

Ål: Til fangst af små og større ål er ganske almindelige regnorm nummer 1 og mindre fisk, nummer 2. Omvendt er det, når der er tale om ål fra ca. 700 gram og op.
Der kan bruges en prop, men man kan også fiske med sin orm eller fisk nede ved bunden. Her er det nok med et lod/en vægt og en krog bundet i ca. 40 cm. fra loddet. Om man vil have loddet for enden eller krogen for enden er op til en selv. Loddet må helst ikke være alt for tungt, da modstanden fra det, kan få ålen til at give slip. En reaktion på noget unormalt måske?
Et lod på ca. 20 gram er nok og maksimum.
Fisk altid nede ved bunden efter ål.

Suder: Denne smukke og stærke fisk, også kaldet søens skraldemand, kan fanges med orm eller majs. Man kan også benytte andre agn, men de 2 ovennævnte kan alle skaffe og de virker til formålet. Suderen støvsuger bunden med sine fine brede mund og derfor skal man altid fiske nær bunden. Dog kan suderen også lede efter føde imellem åkander og andre vandplanter højere i vandet, som små krebsedyr og andet godt. Hvis man ikke ser suderen gå højt i vandet, hvilket man sjældent gør, så fisk dybt.

Brug gerne en mindre prop eller et flåd, så modstanden når suderen hugger, mindskes. Suderen kan være ganske forsigtig og kan skræmmes nemt, til tider.

Man kan også fiske med et gennemløbs”bly”/lod, som kører frit oppe ad hovedlinen, derefter bindes en svirvel i hovedlinen, denne stopper også loddet i at glide af. Derefter bindes et stykke nylon på 40-50 cm.  svirvelens anden ende, og til sidst en lille krog for enden.
Suderen kan på den måde, trække i majsen eller ormen, uden at mærke loddet, da linen kører igennem denne, uden at medtage loddets vægt.
Bøjlen kan løftes, så suderen kan trække linen ud af hjulet eller man kan løsne bremsen meget, igen så suderen ikke mærker modstand.
Kan man binde et hårrig, er dette også en mulighed, men ikke en nødvendighed.

Giv modhug få sekunder efter at suderen har fat og trukket et par meter line ud.
Ved fiskeri med prop, gives modhugget/tilslaget idet proppen er under.

Keep it simple.

Fiskegrej og udstyr til fiskeriet ved Hammersø

Til fiskeriet kan man bruge fiskestænger fra 6-9 fod. Kastevægt: Alt fra 2 gram op til 30 gram. Stivhed i stangen: Blød/mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 – 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.25 – 0.32. mm.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Knæk og bræk ved Hammersø

Jari


Der er flere spændende søer med fisk på Bornholm. De kan bl.a. læses om i dette link: Søer på Bornholm…