Fang hornfisk i sommerhalvåret

Hornfisk kan fanges af alle alle steder i Danmark. Fang Hornfisk i sommerhavlvåret.

Fang hornfisk i sommerhalvåret

Fang hornfisk i sommerhalvåret i hele Danmark. Hornfisk er sjove og yderst populære. De pelagiske vidundere smager både godt og er rigtig sjove at fange. Det gør ikke tingene værre, at de også er nemme at få på krogen.

Der er efterhånden ikke den fjord, havn eller kyststrækning, hvor hornfisken ikke allerede har indtaget vandmasserne i Danmark. De sølvblanke, næbbede fisk, som oftest svømmer i stimer, kan ses legende, samt jagende i overfladen og kan fanges på lavt vand såvel som på dybt vand.

Lystfiskeri efter hornfisk – hvordan gør man?

Den nemmeste metode for både børn og evt. voksne begyndere er, at bruge en prop og en enkeltkrog. På krogen sættes enten en reje eller et sykke sild.
I f.eks. Hvide Sande vil de mange hornfisk gerne have rejer frem for sildestykker. I Thorsminde Havn begge dele og tager man eksempelvis til Limfjorden er det lige omvendt i forhold til Hvide Sande. Der er naturligvis dage hvor de nævnte tilfælde rammer undtagelsen.

I Randers Fjord og Haderslev Fjord, kan begge dele være stort set lige effektive, dog med overvægt i effektivitet til sildestykket.
Uanset om man fisker langs kysten, i havnen eller i fjorden, så er det generelt en god ide at medbringe sildestykker. Den blanke skinside reflekterer solen og trækker de nysgerrige og altid sultne hornfisk til fra nær og fjern. Derudover er silden også hornfiskens primære byttefisk.

Er der mange hornfisk, kan man, hvis ikke sildestykker haves, sagtens bruge frostrejer som er forholdsvis billige. Generelt er de altædende og kan fanges på meget forskelligt. Når det drejer sig om fiskeri med prop, kan man benytte følgende agn, hvis ikke sild eller sildestykker haves. (Alm sild – ikke marinerede eller lignende)

 • Tobis – halveres eller bruges hel.
 • Brisling – skæres i strimler.
 • Rejer – frostrejer, fjordrejer eller evt. rejer i lage.
 • Stykker af hornfisk – brug de blanke sider (ikke altid lige effektivt at bruge hornfisk til hornfisk)
 • Kutling – bruges hel.
 • 3-pigget hundestejle (afliv gerne fisken og klip piggene af) bruges hel.
 • Strimler af bagsiden af en fladfisk (det hvide)
 • Kyllingehjerter.

Skær gerne strimler og ikke firkantede stykker af agnfisken etc.

Når proppen går under, bevæger sig hurtigere end normalt eller går mod strømmen, gives der tilslag/modhug.

Læs om sildefiskeriet: Klik her…

Fang dem med blink

Der er stort set ikke det blink, som ikke fungerer til fangsten af hornfisk. Hornfiskene “elsker” nemlig at jage og der er i reglen flere jagende fisk på en og samme tid. Stimerne er ofte store og kaster man ud til en stime, vil man ofte opleve, at mange hornfisk følger efter i en instinktiv jagt på at få fat i blinket.

Alle farver og alle former, når det kommer til blink, kan bruges. Skeblink, aflange slanke blink, gennemløbsblink, kystwoblere, små blink, store blink o.s.v. Krogen derimod må ikke være for stor. Oftest kan det betale sig at købe mindre kroge og udskifte originalen, som følger med blinket når det købes. Nogle lystfiskere bruger enkeltkroge efter blinket og det fungerer også. Om man har haft mere held med en mindre trekrog eller enkeltkrog, er meget individuelt lystfiskere imellem, og er nok også generelt set – godt fordelt 50/50.

Eksempler på blinkfarver til hornfisk:

 • Sølv
 • Kobber
 • Hvid
 • Sort/rød
 • Blå
 • Grøn
 • Tobis

Hold gerne et hurtigt tempo under indspinningen. Om man tilføjer spinstop eller små ryk undervejs er op til en selv. Sommetider vil man opleve at afveksling i indspinningen fungerer godt og andre gange ikke.

Fang dem med flue

Om man bruger fluestangen eller spinnestangen og evt. et bombardaflåd/kasteflåd, er i bund og grund lige effektivt, det er fluen for enden der gør udslaget. Forskellen ligger stort set i fighten og i længden man kan kaste ud. En hornfisk er sjov at fange på en fluestang, den giver kamp til stregen og de ofte mange og vilde spring ud af vandet – gør oplevelsen af fighten komplet.

Men med spinnestangen og et bombardaflåd kan fluen kastes ufattelig mange meter ud. Får man en hornfisk på helt ude i kastet, er det både sjovt og udfordrende at få den ind. Man kan afdække mere vand ved dette fiskeri, men alt i alt er der fordele, sjove oplevelser og ulemper ved begge metoder.

Flueeksempler til hornfisk:

 • Kobberbassen
 • Mickey Finn
 • Polar Magnus
 • Final Schrimp
 • Pattegrisen

Bemærk: En krog med sølvglimmer, rød tråd eller f.eks. grønt garn, kan være ligeså effektiv til fangsten af hornfisk, som diverse bundne, og i mange tilfælde, dyre fluer. Hornfisken kan finde på at jage stort set alt der bevæger sig, uanset størrelse og farve.

Fang hornfisk i sommerhalvåret – Silketråden

Man kan i dag købe en silketråd til at sætte efter blinket og deslignende. Det er meningen at hornfiskens tænder skal sætte sig fast i tråden og derved øge lystfiskerens antal af fangede hornfisk. Dette er dog også sandt i nogle tilfælde. Men de større hornfisk formår desværre ofte at “vriste sig fri” af tråden. Man misser dog generelt mange hornfisk når der fiskes med enkeltkrog eller 3-krog, det er fakta. Det lange næb gør dem svære at kroge ordentligt.

Med Silketråden har man som lystfisker én stor ulempe, dette i og med, at det kun er hornfisk man kan fange med denne. Havørreden jager i de fleste tilfælde de samme steder og de samme byttedyr og fisk som hornfisken, og hugger en sådan, kroger man intet. Er man ene og alene ude efter hornfisk, kan man roligt gøre brug af silketråden. Om tråden er bedre end en lille trekrog, må man ud til vandet for at få svar på. Der er blandede erfaringer gjort, også i dette tilfælde…

Led efter hornfisken i maj, juni, juli og august ved de danske havne, langs Jyllands vestkyst og østkyst, i alle jyske fjorde, rundt hele Fyn og Sjælland samt i de 2 øers fjorde. Også rundt om bornholm kan man fange hornfisk.

Knæk og bræk i jagten på hornfisk i Danmark.

/Jari – Lystfiskeri Danmark


Læs også om hvor man kan fange torsk fra land i Nordjylland: Klik her…