Drømmen om den bornholmske storørred

Drømmen om den bornholmske storørred

Drømmen om den bornholmske storørred, er måske en af de letteste drømme, at få til at gå i opfyldelse. Dermed ikke sagt, at det er let at fange store havørreder på Bornholm, men det er tæt på og der er ikke så langt imellem dem, som de fleste andre steder i landet.

Om vinteren og om foråret, er der utrolig mange havørreder over 60- og 70 centimeter. Både blanke og farvede… I de år hvor vinteren banker på døren allerede fra oktober, er også efterårsfiskeriet givende efter storørreden.

Hele Bornholm er på sin vis én stor fiskeplads. Der er utrolig mange gode pladser rundt om hele øen, i øst, vest, syd og nord – alle til fangst af havørreder.

Drømmen om den bornholmske storørred – strategi

Der er flere måder at finde storørreden på, når der fiskes rundt om øen. En af dem er, at stille sig på et af de mange gode rev og fiske hele dagen indtil en kommer forbi. Problemet med den fremgangsmåde er, at det gør de lokale allerede. Og de har allerede fra tidlig morgen, sat sig på nogle af de bedste, men ikke dem alle. Her er tale om spidsen/revet/ ved Raghammer, Sose Odde, Broens Odde, Sommer Odde/Mølle Odde, Sorthat Odde og til tider Levka.

De lokale er der heldigvis oftest kun om morgenen og om aftenen, men da der til tider også er fisk midt på dagen, kan man alligevel stifte bekendtskab med pladserne og fange fisk, hvis man vælger andre tidspunkter af døgnet.

En anden og bedre strategi er, at besøge Bornholms mindst ligeså gode fiskepladser, bl.a. langs østkysten. Her er der ofte ligeså mange store ørreder om både foråret og om vinteren, og endda ofte flere…

Disse fiskepladser er på det nærmest inddelt i standpladser – steder hvor havørrederne oftere stiller sig end andre. Nogen gange over længere perioder. Fisker man flere fiskepladser igennem på en dag, som hver især har flere standpladser, kan man ende med at fange flere store fisk på en og samme dag. Hvilket ofte er tilfældet. Typisk en blanding af farvede og blanke ørreder. Er der frostvejr og alm. eller høj vandstand, kan man være heldig at ramme dage, hvor de blanke og store fisk er mange.

Se denne video med blankfisk, som er filmet i januar måned 2021.

Vælg de rigtige agn

De store ørreder hugger både på små og store agn. Men med de helt store agn, kommer man tættere på at opfylde drømmen om den bornholmske storørred.

Agn fra 25 gram og opefter. Gerne over 10-12 cm. og gerne større.

Idet man bruger store agn, er det ikke altid en faktor, at havørrederne skal være sultne. De store agn er en helgardering, da ørrederne på standpladserne ofte er aggressive og territoriale.

Fra ca. midt i marts, skal man gerne bruge lyse agn, men altid have brune og sort/røde blink eller kystwoblere med sig ud. Fra april til og med oktober, fortsætter man med de lysere agn, eksempelvis hvid/grøn, sølv, sølv/grøn, indtil skiftet til brune, lyserøde og rød/sorte agn igen tager over vinteren igennem. Havørrederne viser vejen.

Op til et hvis punkt slutter effektiviteten, af enten de lyse eller de mørke agn. Svaret på skiftet fås kun ved at have begge dele med ud og se hvordan ørrederne reagerer.

Generelt om vinteren er det fornuftigt at bruge blink eller kystwoblere, som kan fiskes langsommere end ellers.

Drømmen om den bornholmske storørred – kystpladser

Fiskepladserne eller kystpladserne, som de også kaldes, er som nævnte mange. Der er også særdeles givende kystpladser på Bornholms vestside, som også kaster flere store havørreder af sig hvert år.

Sydsiden er hovedsageligt bestående af sandstrande, vestsiden af sandstrande og stenkyst, østsiden af klipper og nordsiden ligeså. Hver kyst har dog variationer og undtagelser.

Læs om de bedste kystpladser til fangst af havørred på Bornholm via. denne side: Lystfiskeri på Bornholm…

Rigtig god fornøjelse.

/Jari


Det gælder om at have det rette fokus, når man begynder sit kystfiskeri efter havørreder: Læs mere…