Camping og fiskeri om vinteren

Camping og fiskeri om vinteren

Camping og fiskeri om vinteren – information

Camping og fiskeri om vinteren er et gammelt fænomen, men ikke alle bryder sig om det. De fleste af os danskere forbinder ikke det at campere med vinter, kulde og sne. Vinteren er som regel den periode, hvor vi gerne hygger hjemme i den varme stue, og i et stille øjeblik, lukker øjnene og glæder os til sommerens sol og ferie.

Landskabet synes gold i vintersæsonen. Træerne har mistet deres blade, de nøgne buske har mistet deres volumen, som de står der næsten gennemsigtige langs landeveje, i skovbryn og i de små parker inde i byerne.
En enlig musvåge har sat sig midt på en frost-ramt mark, den har fanget en mus, som ikke havde et sted at gemme sig. Vi ser det hele fra bilruden idet vi kører forbi, naturen er barsk derude i kulden. “Hvem der bare var derhjemme under dynen.”

Vinteren har dog sin charme. De fleste campingpladser rundt om i landet har lukket ned. Men nogle  kører videre, som om vinteren bare er endnu en feriesæson. For naturelskere og eksempelvis storbyboere med hang til uforlignelig fred og ro, er det da også den pure sandhed. Lystfiskere ved også hvad vinteren byder på både fiske- og naturmæssigt.

Camping og fiskeri om vinteren byder dog på flere begrænsninger. Den første er naturligvis at der kan være is på vandet. Men er der ikke det, skal man være klar over at nummer to er færre fiskearter. Specielt når vi taler om lystfiskeri i saltvand. Makrel, hornfisk og havbars m.fl. er langt de fleste steder i landet rejst af for længst.

Nogle fisk i ferskvand og i saltvand er mindre aktive. Herunder aborrer, skaller, ål og i perioder endda havørrederne.

Men når det kommer til kyst- og fjordfiskeri efter havørreder, kan der være mange og til tider store fisk at hente. På trods af det lavere aktivitetsniveau, er havørrederne stadig mulige at lokke til hug.

Camping og fiskeri – campingpladserne

En del campingpladser rundt om i landet byder på vintercamping. – En god mulighed for dem som gerne vil leje en hytte, men også for de campister som gerne vil ud med campingvognen eller autocamperen i vintersæsonen.

Der er en utrolig dejlig ro på en campingplads i vintermånederne. Mange pladser er placeret midt ude i naturen, hvor få biler kan ses og høres. Man har det meste for sig selv, ofte også de omkringliggende fiskevande.

Det er vigtigt før man tager ud på en kombineret vintercamping og fiske-tur, at sikre sig isfrit fiskevand. Dvs. checke om der er en å man må fiske i (nogle åer i Danmark er nemlig fredede i vintersæsonen). Evt. ringe og høre put & take ejerne om der er is på deres søer. Spørge campingpladsen om der er is på evt. fjorden eller kyststrækningen man gerne vil affiske udfor pladsen etc.
Sidstnævnte fiskevande – fjorden og kysten sættes i fokus i denne artikel.

Er der isfrit, finder man med lidt held og gåpåmod ud af, at fiskeriet i de kolde måneder kan være utrolig givtigt.

Her er campingpladser som holder åbent om vinteren eller som har vinterhytter. Her er tale om campingpladser nær gode havørredfiskevande: Nibe CampingFyns Hoved CampingSandkaas Familiecamping

Camping og fiskeri om vinteren efter havørreder – fjord og bugt

I de kolde vintermåneder kan man både som erfaren lystfisker, men også som begynder, med fordel se sig om efter små vige i de danske fjorde eller finde en bugt langs kysterne (I Jylland dog kun østkysten). Havørrederne samler sig ofte der i vintersæsonen og ofte er man heldig, at løbe ind i en større eller mindre stime.

En del campister er slet ikke klar over, hvor mange havørreder der egentlig er i de danske farvande. Eller at de i mange tilfælde slet ikke er så svære at fange.

Langs hele den jyllandske østkyst, rundt om Fyn, Langeland, Sjælland og Bornholm, er der rig mulighed for fangst af den velsmagende havørred året rundt. I Nordjylland – nord for Limfjorden er undtagelsen dog, at vintersæsonen ikke kaster mange havørredfangster af sig. Det er der flere grunde til. Saltindholdet i vandet er et af dem. Fakta er at der vitterligt ikke bliver fanget havørreder fra den nordjyske østkyst, før vi er henne i marts måned. Det samme gør sig gældende langs den jyske vestkyst.

Til dem som ikke har meget erfaring med fiskeri generelt, eller erfaring indenfor det at fange en havørred, er her lidt råd at hente. De tips og råd du får her, er baseret ud fra min personlige erfaring og stammer fra flere ture end hvad godt er. Her er tale om kyst- og fjordture til størstedelen af landets fjorde og kyststrækninger.

Fangstmetoder

For begynderen er der 2 former for agn, som giver størst chance for fangst af havørreder. Agnene er for begynderen, i al sin enkelthed også de nemmeste at fiske med.

Brug blink og kystwoblere

Kystwobleren og blinket er enkelt at fiske med. Man kaster ud og ruller ind. Blinkets og kystwoblerens farve og størrelse kan have betydning for fangstmulighederne. Det samme kan hastigheden på indspinningen af linen på hjulet. Læs mere om dette længere nede i artiklen.

Blink og kystwoblere skal ligne en fisk. Gerne fisk som havørreden har under sin enorme vifte af naturlige byttefisk. Det kunne være tobis, sild, kutling, brisling, hundestejle, ålekvabbe etc. Sommetider hugger havørreden også på farver og farvekombinationer, som for det menneskelige øje, slet ikke ligner noget vi har set før i danske farvande.

Hvis man har disse 8 kystagn i sin grejæske, kan man fange havørreder i hele Danmark om vinteren.
(Førnævnte undtagelser undtaget)

Baronessen

Dette gennemløbsblink i rød/sort, lyserød/perlemor og sort/brun/perlemor hører vinterfiskeriet til. Blinket er lavet i Danmark. Både støbt og malet på Sjælland.

Jarisen

Dette gennemløbsblink i perlemor/guld, perlemor/lyserød samt i rød/sort, er suveræn til de store havørreder om vinteren. Når der fiskes på bornholm er kobber/grøn også vigtig at tage med sig. Fisken i billedet er fanget med netop den version.
Også dette blink er støbt og malet i Danmark.

Salty eller Salty Inline

Dette fastmonterede blink og inline-gennemløbsblinket i rød/sort og brun/sølv er også vigtige til lystfiskeriet om vinteren efter havørreder.
Kan bruges under alle vejrforhold.

Sandeel

Denne gennemløbswobler i Motoroil og i kobber med røde prikker, hører også til i vinterfiskerens grejæske.
Kastes ikke godt med når der er vind.

Panzerfish Tobis

Dette er en gennemløbs-glaswobler. Den er formidabel til de store langsomme ørreder i det helt lave vand. Køb den i hvid/lyseørd, hvid/guld og i rød/sort. Skal bruges i vindstille vejr.

Sømmet eller Stevnspilen

Sømmet eller Stevnspilen i rød/sort og i lyserød/hvid er vejen frem når der er bølger og vind. Begge er gennemløbsblink.

D360 Distance

Dette gennemløbsblink er god på de dage hvor havørrederne vil have mere liv i de agn de skal jage. Det kan bruges under alle vind- og vejrforhold. Brug kobber/sort.

Zerling

Gennemløbsblinket fra Savage Gear i Motoroil og i kobber med røde rpikker skal altid med i grejæsken om vinteren. Kastes fint med i tæt på al slag vejr.

Opskriften – dette skal du gøre når du fisker

Det er ikke sværere end at kaste ud og trække ind… Men havørreden kan være i forskellige stadier, når det kommer til hugvillighed. Nogle gange følger den blinket stille og roligt helt ind til kanten eller til fødderne. Måske af nysgerrighed. Andre gange hugger den hårdt idet den ser blinket. Nogen gange hugger den slet ikke af sult, men i irritation over, at blinket fiskes ind over ørredens standplads, en provokation der trigger havørredens territoriale instinkt og adfærd.
Læs mere om det her: Standpladser i saltvand…

Det er i reglen først når man står ved vandet, at man kan se hvilket blink man kan forsøge sig med først.

Man skal finde det blink der egner sig til dybde og gangen i vandet. Er der bølger er det fornuftigt at bruge tungere og mere kompakte blink. Det så man kan fiske under bølgerne. De smalle kompakte er de bedste. Sømmet eller Stevnspilen. Også Salty inline er god i bølger.

Er der stille i vandet og lavt er kystwoblerne som Salty, Panzerfish og Sandeel ideelle. Det samme gør sig gældende for blinkene Jarisen, Zerling og Baronessen.

Uanset hvad skal man lære sine agn at kende. Lære at katse med dem, fiske med dem og derfra tilpasse egenskaberne fra hver agn til hver fiskeplads. Hvilke kan fiskes med i lavt vand, hvilke kan jeg kaste længst med og så videre…

Havørredens opførsel

Som nævnt tidligere, kan havørreden sommetider følge blinket uden at hugge. Den ser hverken ud til at have travlt eller virker som om den er specielt sulten, når den sådan kommer svømmende langsomt efter blinket. Men vi kan ofte gøre noget for at få den til at ændre adfærd.

At skifte hastighed under indspinningen kan betyde meget. For ørreden kan det måske se ud som om at fisken flygter og det alene kan trigge en hugrefleks. (I teorien)
Ved at lave spinstop (at stoppe indspinningen i et kort sekund, for derefter at fortsætte) kan være uhyre effektivt, en havørred der følger blinket, får pludseligt blinket helt hen til munden og kan hugge pr. refleks eller evt. fordi den føler sig truet. Uanset grund er det ofte det sidste der skal til når intet andet virker.

Det er dog ligeså almindeligt at havørrederne gerne vil have et regelmæssig og tempofast svømmende blink præsenteret. Her må man også prøve sig frem. De fleste svar får man ved vandet.

Størrelsen på blinket kan også have indvirkning på om havørreden hugger eller ej. Her må man ligeledes prøve sig frem.

Hvis man ikke har fået bid på den plads man affisker, så prøv et andet sted eller affisk en længere strækning systematisk, et kast og 5 skridt frem, et kast, 5 skridt frem osv.. Nogle gange går man på en strækning, hvor havørreden trækker imellem pladser og så er det med at lede.

Når havørreden hugger

Når havørreden hugger og ikke sidder fast mere end et sekund, kan man sommetider få den til at hugge igen. Har den derimod siddet på krogen i for lang tid/for mange sekunder, er chancen dog meget lille op til flere timer efter, sommetider mere.

Har den kun været på krogen i kort tid, men vil ikke hugge igen. Kan man skifte til et nyt blink, helst i en anden farve og opleve, at havørreden ofte hugger igen.

Havørreder er kendte for deres vilde spring ud af vandet når kroget. Det skal man ikke gå i panik over, tværtimod nyde det, alt imens man holder stangen nedad. Dette presser fisken ned i vandet igen hurtigere. Chancen for at miste en havørred i luften er meget stor, den kan slå med hovedet hurtigere end under vand og linen kan briste ifølge deraf eller krogen rykkes ud af munden. Derudover kan den lande på linen med samme udfald.

Man skal huske at løsne bremsen på hjulet når man har en havørred på krogen, så havørreden kan trække line af, når den laver et udløb i forsøget på at komme væk. Gør man ikke det med en større fisk eller med en tynd line på hjulet. Brister linen.

Når det kommer til hvilke hjul, fiskestænger og hvilken line man skal bruge, så er valgmulighederne uendeligt mange. Og jeg har svært ved at anbefale noget da langt det mest grej i Danmark er designet til et forbrugssamfund… (Ikke i bedste kvalitet)
Når det kommer til fletliner kan jeg dog anbefale brandet Berkley.

Jeg har brugt hjul og stænger til fiskeri efter havørred i alle prisklasser. Uanset pris eller kvalitet eller mangel på samme, så skyl dit hjul i vand fra hanen, når du kommer hjem fra fisketuren. Saltvand er ikke godt for noget hjul!

Camping og Fiskeri om vinteren – de sidste ord

De fleste campingpladser har en fryser man kan låne, hvis man ikke har en selv. Der er ofte også rensebord samt vask med mere, så man kan få fangsterne renset og gjort klar til grillen.

Havørreden har et mindstemål på 40 cm. Er den under det må man ikke hjemtage den. I Odense Fjord er det dog 45 cm.

Der er også simple regler for fangst af havørreder i gydeperioderne. Læs om reglerne: Klik her…

Det er også muligt at læse meget mere om kystfiskeri og fjordfiskeri efter havørreder her: Kystfiskeri…

God fornøjelse med dit Camping og fiskeri om vinteren.

Jari – Lystfiskeri Danmark