Bramslev Bakker

Lystfiskeri ved Bramslev Bakker i Mariager Fjord.

Bramslev Bakker – lystfiskeri

Bramslev Bakker er en af Mariager Fjords bedste fiskepladser. Især hvis man har hang til fangst af store havørreder og fjordørreder.
Naturen er mindst ligeså storslået, som de mange store fisk i området og kun ganske få steder i landet, kan man prale af et lignende sammenspil mellem overdådig flora og fauna og uovertruffet fiskeri.

Det er muligt at køre helt ned til vandet ved Bramlsev Bakker, hvor der forefindes både borde og bænke, samt et offentligt toilet.
Der er en bom ved nedkørslen og det koster sølle 5 kr. at passere.

Vand og bundforhold

Man møder lidt af hvert på strækningen. Mod øst er der blød-bundede vige – store og små, siv, muslingebanker, store sten og nogle få mindre stenrev. Også tangbælter er at finde, spredt godt ud over området.

Mod vest begynder bundforholdene at byde på større og mindre huller, muslingebanker, stenbund, sandet bund, større tangplamager, mindre render og et enkelt bæk-udløb. Her er tale om Valsgård bæk og en halvårsfredning, hvor man ikke må fiske fra
16. september – 15. marts. Begge dage inklusive.

Vandet er generelt klart i området, men i kraftig vind fra syd, vest og øst, kan det blive en anelse grumset.

Årstider – fiskearter ved Bramslev Bakker

Havørred og fjordørred: Der kan fanges både havørreder og fjordørreder året rundt ved Bramslev Bakker. Dog skal man, som nævnt, være opmærksom på, at en del af strækningen/området er dækket af en halvårsfredning.

Hornfisk: Hornfiskene ankommer typisk i maj måned og er at finde og fange frem til sidst i juli.

Fangstmetoder:

Havørred og fjordørred: Bramslev Bakker åbner for en verden af muligheder, når det kommer til fiskemetoder. Der findes både lavt og dybt vand tæt under land, alt afhængigt af, hvor på strækningen man befinder sig.
Der kan fiskes med ganske almindelige regnorm ved brugen af et bobleflåd, en alm. lille prop eller evt. et bombarda-flåd. Man skal ikke være bange for at affiske det helt lave vand, da selv de største ørreder også er at finde derinde. fra 10 cm. til 1,5 m i dybden.
Fluefiskeri med flydeline er at foretrække og her kan fluer som, Brenda, Brendas Mor, kobberbassen, Polar Magnus, div. sildefluer i sølv eller sølv/blå være givtige.

Blink og kystwoblere kan også anbefales til fiskeri ved Bramslev Bakker. Her nævnes nogle af de bedst givende blink på det danske marked…

Kystwoblere…Gennemløbsblink…

Fiskene står overalt i området. De kan stå helt inde, få centimeter fra land og langt ude i kastet. De fleste havørreder er dog at finde indenfor de første 20 meter fra vandkanten.
Det er en god ide at gå 10 meter ud i vandet og affiske på langs af fjordbredden. Hvis man fisker fra land, hvilket også er muligt, har en havørred der står 5 meter fra land, af logiske årsager, kun 5 meter at “løbe” på, for at nå vores blink, flue orm etc. inden vi tager agnen ud af vandet, klar til næste kast.
Ved at kaste på langs er chancen for fangst større og tiden for havørreden til at hugge, længere.

Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området, Bramslev Bakker, i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Hos den lokale fiskeforhandler i Hobro, kan man købe sildefiletter. Disse skæres i små strimler. Derefter kan man ved brugen af en simpel prop, en enkelkrog eller en 3-krog og et bly, fange hornfisk. Et sildestykke sættes på krogen, gerne et stykke fra sølvsiden af silden og derefter kastes der ud. Proppen “løber afsted” eller forsvinder under vandet når der er bid. Når der er bid, gives der modhug så krogen sætter sig ordentligt. Hornfiskene kan dog til tider være svære at kroge, grundet deres lange hårde næb. Giv dem derfor gerne lidt til til at få maddingen/silden, helt ind i munden, som er blødere.
Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.

Til fiskeriet ved Bramslev Bakker, kan man bruge fiskestænger fra 5-9 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Men er man ikke erfaren, er 7-9 fod at foretrække. Man kan fange meget store havørreder i Mariager Fjord og her skal begynderen gerne have så meget at stå imod med som muligt. Efterhånden som man får styr på bremsen på hjulet og erfaring i at kæmpe med store fisk, kan man gå ned i stangstørrelse m.m.. Kastevægt: Alt fra 5 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten 0.12-0.16 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.30. mm.
Når der fiskes med bombarda-flåd, er det en fordel at bruge stænger på mellem 10 og 12 fod. Forfang: Ca. 2-2,5 m.
Her anbefaler jeg 0,28 line, som forfang efter bombarda-flåddet.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Fluefiskeren kan med fordel bruge alt fra 7-9 fods-stænger – disse i alt fra klasse 3-6.

Knæk og bræk og held og lykke ved Bramslev Bakker

Jari


Læs alt om lystfiskeri i Mariager fjord her: Lystfiskeri i Mariager Fjord…