Skals Å

En bækørred fra Skals Å

Skals Å – lystfiskeri

Skals Å kan der købes dagkort eller ugekort til. Dette bl.a. online eller på Hjarbæk Fjord Camping.
Strækningen, udover de 4 andre åer, som kortet også giver adgang til, strækker sig fra Ejstrup Bro til åens udmunding i Hjarbæk Fjord. Se priser og læs mere her – link: Fiskekort…

Strækningen rummer en del mindre bækørreder, skaller og aborrer, men der kan med en del held også fanges trækkende store havørreder.

Vand og bundforhold

Skals Å har på denne strækning et mørkt udseende, man kan nærmest kalde vandet “semi-grumset”. I perioder hvor regnen er ikke-eksisterende og vinden over en længere periode har lagt sig, er vandet ret klart.
Vind og regn gør i reglen, at vandet mildest talt er langt fra sigtbar.

Gennemsnitsdybden er ca. 1,2 meter på strækningen, dybere høller/huller på ca. 1,5 m. er dog at finde i 2-3 sving og ganske få steder er der omkring 40-60 cm. i dybden.

Årstider – fiskearter i Skals Å

Bækørred: Primært sen forår og sommer.

Aborre: Forår, sommer og tidlig efterår.

Skalle: Forår og sommer

Havørred: Forår, sommer og efterår

Fangstmetoder:

Bækørred: Der er flere muligheder når det kommer til fangst af bækørred på denne strækning af Skals Å.
Fiskeri med orm og prop/flåd er ganske effektivt og noget børnene sagtens kan være med til. Sørg for at fiske ormen alt fra ca. 50 cm. fra overfladen til helt nede nær bunden. Kun på dagen kan man finde ud af, i hvilken dybde bækørrederne er at finde. Lad proppen glide med strømmen, følg den og se om den går under. Oplever man at ormen sætter sig i bund-vegetationen under fiskeri nær bunden, kan man forsigtigt forsøge, at nøkke den fri og lade den glide videre i “dennes” søgen efter fisk. De er ofte dernede og huggene ses ofte i små hidsige ryk i proppen.

Spinnere i str. 3-4 er ganske givtige. Gerne med kobber eller sølvblad. Udover sølv og kobber, er orange en ganske god farve til Skals Å. Grunden til jeg henviser til de lidt større spinnere til denne strækning er fordi, åen er bred og strømmen er ganske rask. Med en større spinner har man nemmere ved at provokere bækørreden til hug og det større spinnerblad sender samtidig større vibrationer ud til fisken, som derved har nemmere ved at registrere at der er noget spiseligt i området. Selv en lille bækørred hugger på større eller helt store spinnere.

Fisk gerne i alle vandlag/vanddybder med spinnere. Ofte er fiskeri langs vandkanten, under brinken, langs sivkanter eller helt ned ved bunden etc. klart nummer 1.

Tørflue: De dage hvor der er helt eller forholdsvis vindstille, vandoverfladen til dels spejlblank, udover de vand-hvirvler, som grøden nær overfladen og sender videre nedstrøms, er perfekte tørfluedage.
Charmen i, at se en bækørred stige til overfladen efter en vårflue, majflue eller dansemyg m.fl. og derfter sende ens egen flue 5-10 meter opstrøms for at se om ørreden stiger efter den også, er et alt eller intet øjeblik, få ting i livet slår.

Min erfaring er følgende. Uanset om hvilke insekter der er over vandet, så er mønsteret/brandet/navnet på fluen, ret ligegyldig, men derimod er det, at matche farven på egen flue, til de fluer bækørreden stiger til, langt vigtigere.
Sommetider kan størrelsen på fluen også have betydning. Det er en god ide generelt at have sorte, hvide, grålige og brune tørfluer med i forskellige størrelser. Derudfra kan man forsøge at ramme størrelsen på de levende insekter, man ser ørrederne stige til.
Fluefiskeri er hvad man gør det til, og ligesom med så meget andet i livet, er der altid nogen der gør tingene for komplicerede.

Aborre: Aborrene i Skals Å hugger på det meste. Her er nogle af mulighederne, som kan benyttes:

En jig, består typisk af et tungere bly/vægtbelastet-hoved, monteret fast på en krog. På krogen kan man påføre en krop af gummi. Kroppen kan have mange forskellige former og farver. Hvid er godt til denne å, samt sort eller orange.

At fiske med jig, er egentligt forholdsvist enkelt:

Med små ryk får man jiggen til at hoppe henover bunden. Det får den til at ligne en mindre fisk eller reje der i små ryk, flygter for sit liv. Det elsker aborren!
Krogen på jiggen vender opad og sætter sig næsten “aldrig” i bunden.

Wobler: Vil man fange aborrer med en wobler er i høj grad muligt. Man kan til tider blive overrasket over hvor store woblere små aborrer kan hugge på.

Woblere i orange kan være meget effektive på alle årstider. Det samme kan woblere i mere naturlige farver. Nogle vil mene, at de kraftige farver egner sig bedst til vinteren, mens andre mener det modsatte. Vandet har meget at sige. I det grumsede vand kan det betale sig, at have skinnende woblere eventuelt i sølv eller woblere i kraftige farver (især orange), så de ses tydeligere. Hvid kan til tider også fungere i grumset vand. Det er derfor bedst, at have flere forskellige farver med sig i grejæsken. Derudover giver nogle woblere kraftigere udslag end andre når de “hives” ind. Dette kan i grumset vand hjælpe aborren til, nemmere at mærke vibrationerne fra wobleren. I mere klart vand er det nogengange sværere at narre den. Aborren ser nemlig udmærket. Her kan man med fordel bruge en wobler, som er lavet så den ligner ægte fisk.

Spinner: Sølv, kobber eller orangefarvede spinnere, er de bedste til aborrefiskeriet i Skals Å. Gerne i str. 2-4.

Ormen er givet til at kaste mange gode aborre-fangster af sig. Dette uanset om man fisker med flåd/prop eller med et lod på bunden.

Aborrene er typisk at finde nær broerne i Skals Å, langs siv, samt i de stille, dybe og langsomt-flydende strækninger af åen.

Skalle: Jeg anbefaler klart at man fisker med orm efter skallerne i Skals Å. Hvis man gør det, så fisker man på én og samme tid også efter alle andre arter i åen. Ved brugen af brød eller majs, er chancerne for ørred og aborre, en del mindre, men dog ikke helt borte. Skallerne kan fanges i alle vandlag, fra helt oppe ved vandoverfladen til helt nede ved bunden.

Havørred: Jeg anbefaler fiskeri med orm eller spinnere når der skal fanges havørreder på denne strækning af Skals Å.

Tip 1: En kondomspinner på 10 eller 15 gram, med kobberblad eller sølvblad. Gerne med sort eller orange krop.
Tip 2: Mepps Aglia i str. 4. Med kobberblad eller sølvblad. (Uden prikker på bladet) rød/gul krop.
Tip 3: Myran Wipp Classic med kobberblad og orange/sort krop eller sølvblad og gul/hvid krop. (10-15 gram.)

Orm: Fisk altid ormen/ormene held nede ved bunden. Brug en større prop så strømmen kan sætte press på proppen. Det gør, at proppen ligeså langsomt trækker ormen med sig igennem grøde, over høller (huller) og standpladserne generelt, for det meste uden at standse/sidde fast.
Brug gerne flere store lækre orm ad gangen.

Til fiskeri med spinner, jig, wobler eller orm, kan en stang fra 5-8 fod bruges, alt andet vil være “overkill”/i overkanten.
Alt fra et hjul i str. 1000-2500 kan bruges. 0,12 flet eller 0,26 mm. monofil. Jo mindre udstyr, jo bedre bliver oplevelsen af fiskenes styrke.

Husk fangstnet, det gør det der kaldes “landingen” af fiskene lidt enklere.

Jeg håber du får held med fiskeriet i Skals Å.

Jari – Lystfiskeri Danmark


Tilbage til: Hjarbæk Fjord Camping…