Lystfiskeri efter stavsild i Danmark

Lystfiskeri efter stavsild i Danmark.

Lystfiskeri efter stavsild i Danmark kan foregå flere steder. Den jyske vestkyst er dog oplagt af flere grunde, hvoraf den største af dem er, at de bl.a. gyder i en del af de vestvendte vandløb. Nogle af de vandløb løber ud i Nissum Fjord. Derfor er Thorsminde Havn, slusen ved Thorsminde og stranden udfor, da også en af de bedste steder i Danmark til fangst af Stavsild.

De kan dog fanges helt nede fra Blåvand, hvilket dog ikke sker så tit, og helt op til Grenen, hvor de fanges lidt hyppigere…

Hanstholm Havn trækker også en del stavsild til om sommeren, men er mere kendt for lystfiskeri efter havbars. Læs mere om det her: Havbars…

Også Øresund kaster til tider flotte stavsild af sig, samt Randers Fjord og Nordsjælland, men de fanges oftest og mest stabilt langs den jyske vestkyst.

Sommerhalvåret er den bedste tid, hvor juni, juli og august, oftest er de bedste måneder.

Stavsilden kan bliver over 50 cm. lang og veje mere end 1,5 kg. Langt de fleste man fanger langs Vestkysten, ligger imellem 40 cm. og op til 50 cm.

Lystfiskeri efter stavsild i Danmark – rovsilden

Stavsilden er en decideret rovfisk. Den spiser andre sild, brisling og tobis m.m. Derfor skal man ikke holde sig tilbage, når man fisker efter den. Selv de største blink hugger den på.

Dermed ikke sagt, at man ikke kan fange den med et makrelforfang eller et sildeforfang, for det kan man sagtens…

Den er på sin vis altædende, når det kommer til størrelser. Men at have flere at disse store fisk på ad gangen er ganske unødvendigt. Der er ofte rigelig sjov i, at have én spændt for ad gangen. Stavsilden er stærk og springer ofte meget når kroget.

Man kan også fange den med en prop og sildestykker eller en hel brisling. Fluestangen kan også benyttes. Her bruges gerne små eller store flashfluer i sølv, sølv/sort eller sølv/blå. Sen aften og tidlig morgen, kan man opleve stavsildene jage højt. Under de to tidspunkter på døgnet, kan man bruge en flydeline, men generelt anbefaler jeg synkende line eller intermediate.

Find de sidste nye og fangstgivende blink til lystfiskeri efter stavsild i Danmark online. Klik her…

Se denne video, hvor en stavsild hugger på et blink på 40 gram, som ligner en sild:

Kan stavsilden spises?

Denne store sild er yderst velsmagende. Men ganske som en almindelig sild, som vi kender den, har den et utal af ben.

Der er rigeligt med kød på en stavsild og den egner sig glimrende til både røgning, marinering og stegning m.m.
Har man grillen med i bilen, smager den udsøgt friskfanget og grillet. Salt og peber er alt der skal til, kødet har en lækker og mild smag og der skal derfor ikke meget til for, at “overskrive” smagen af silden selv.

Rigtig god fornøjelse med dit lystfiskeri efter stavsild i Danmark

/Jari


Læs også om lystfiskeri i toppen af Danmark, hvor stavsilden også kan fanges: Lystfiskeri i Skagen…