Havørredlommerne på Als

Havørredlommerne på Als

Havørredlommerne på Als – information

Havørredlommerne på Als, kan på sin vis både findes i nord og syd. Der er til gengæld ingen tvivl om, hvor de bedste er placeret. Her er nemlig tale om Dyvig, Stevning Nor, Osbæk og Hørup Hav.

Havørrederne fanges året rundt i områderne og sætter man sig lidt ind i, hvornår de bedste perioder indtræder, er der store fisk i vente…

Havørredlommerne på Als – mine favoritter

Nummer 1. – Dyvig

Området med den største gennemsnitsstørrelse på havørrederne er dog Dyvig – uden sidestykke…

De små lommer/indsøer/vige på indersiden af dæmningen, byder under de rigtige årstider på noget af Danmarks mest spektakulære kystfiskeri efter havørreder. Det er ikke usædvanligt at kroge flere over 60 centimeter på en dag, samt at rende ind i en eller flere over både 70- og 80 centimeter.

Der er dage i løbet og både forår og efterår, hvor antallet af store fisk, giver associationer der leder en hen på gennemsnitsstørrelserne i en god put and take-sø.

Parkering og fiskeplads 1: Fisk mod vest…

Parkering og fiskeplads 2: Fisk mod vest ca. 1,5 km…

Parkering og fiskeplads 3: Fisk mod Nord og derefter vest…

Parkering og fiskeplads 4: Fisk enten mod vest eller nord…

Parkering og fiskeplads 5: Fisk mod nordøst…

Alle farver kan buges året rundt. Men når det kommer til de store fisk, er store agn oftest mest givende. Farver som rød/sort, sølv, sølv/blå, brun/sort, grøn/hvid og hvid/guld er at foretrække.


Læs også om kystpladserne i f.eks. Als Sund her: Kystfiskeri rundt om Als…


Nummer 2. – Hørup Hav

Når det kommer til havørredlommerne på Als, kommer man ikke uden om Hørup Hav. Her er ganske vist tale om en enormt område med mange fiskepladser, men de bedste af dem, er ofte et besøg værd.

De meget forskellige fiskepladser er forholdsvis lette at komme til og kan i perioder kaste ret store fisk af sig.

Fælles for langt de fleste fiskepladser er, at sommerhalvåret – fra forår til sen efterår – er at foretrække.

Parkering og fiskeplads 1: Gå mod syd og fisk mod vest…

Parkering og fiskeplads 2: Fisk mod nordøst…

Parkering og fiskeplads 3: Fisk mod nordvest eller sydøst…

Ganske som det gælder for hovedparten af fiskepladserne på Als generelt, er store agn til store fisk at foretrække. Farver som rød/sort, sølv, sølv/blå, brun/sort, grøn/hvid og hvid/guld går også igen her..


Se et bud på en givende agn til fiskepladserne. Her er tale om et blink som både kan fiskes i det helt lave vand samt i dybden: Jarisen…


Nummer 3. – Osbæk

Havørredlommerne på Als er ikke lige store. Denne er forholdsvis lille, men alligevel ganske givende…

Osbæk kaster flest havørreder af sig i vinterhalvåret…

Oftest er der tale om grønlænderstimer med enkelte større fisk imellem på pladsen…

Parkering 1: Fisk mod vest…

Parkering 2: Fisk mod nordøst og hele vigen rundt…
Obs: meget blød bund flere steder…

Her kan mindre agn generelt være mest givende. Farver som rød/sort, sølv, sølv/blå, brun/sort, grøn/hvid og hvid/guld er de mest fangstgivende…

Havørredlommerne på Als – fluefiskeri

Alle pladserne egner sig til fluefiskeri. Langt de fleste steder kan man nøjes med en flydeline, men eksempelvis inde i Dyvig, kommer man længst med en intermediate-flueline…

Fluerne man bruger, kan både være i mørkere nuancer, såsom brun, kobber m.m., samt i lysere farver, såsom sølv, hvid, lysegrå o.s.v. året rundt. Det er ikke nødvendigt at tænke i brands eller navne, farverne er langt det vigtigste, uanset hvad fluerne hedder og hvad de er lavet til.

De lidt mere farvede fluer kan også bruges. Eksempelvis lyserøde, røde og fluer med evt. gul, grøn og orange. Kombinationer af farver som mørk og lys, kan have en givende effekt.

Brug gerne lettere flueklasser fra klasse 5 og nedefter. Det er ofte ikke væsentligt at kunne kaste langt langs de fleste af havørredlommerne på Als.

Waders er en nødvendighed på alle fiskepladserrne…

Rigtig god fornøjelse

Jari P.


Læs mere om kystfiskeri efter havørreder og tankerne bag her: Kystfiskeri…