Camping og kystfiskeri ved Halk Strand

Camping og kystfiskeri ved Halk Strand

Camping og kystfiskeri ved Halk Strand – info

Camping og kystfiskeri ved Halk Strand, er er både en weekend og en uges sommerferie værd. Dette område er et fremragende eksempel på, hvor lækker Sønderjylland kan være.

Halk Strand, nedenfor Halk Strand Camping, både i syd og nordgående retning, er et af områdets bedste havørredpladser. Der er fanges dog også multe, torsk og fladfisk fra land her. Fra maj er der også hornfisk og i sensommeren også makrel langs fiskepladsen/strækningen.
Multen kommer først i  de varme sommermåneder.

Det er mere reglen end undtagelsen at der fanges flere havørreder over 70 cm.  årligt på strækningen.

Halk Hoved er nok den del af fiskepladsen, som er mest givende når det kommer til storørreden. Hertil skal dog nævnes, at man ofte snyder sig selv for en fisk eller to, hvis ikke hele fiskestrækningen affiskes.

Vand og bundforhold

De 3-400 meter man må fiske i sydlig retning fra Campingpladsen, kendetegnes ved badekar (fordybninger i bunden) tæt under land, derudover er der sandbund, bund med småsten og store sten. Små tangbælter er også at finde. Vandet er generelt klart, men ved kraftig vind, kan vandet dog blive en del grumset.
Er der ikke løse tangdele i vandet, kan man stadig opleve et glimrende fiskeri når vandet er uklart.

Fra Halk Strand Camping til Halk Hoved (i nordlig retning) møder man både stenrev, tangbælter, badekar, sandbund, stenbund, dybt vand og lavt vand. Vandet er generelt klart, men også her kan vandet blive grumset når vinden tager til. Oftest ved østenvind.

Årstider – fiskearter ved Halk Strand og Halk Hoved

Fra Halk Strand kan man fange, havørred, multe, rødspætte, skrubbe, torsk, makrel og hornfisk.

Havørred: Man kan fange havørreder året rundt fra Halk Strand. Det er et af de strækninger hvor det er svært at pege på én årstid frem for en anden når det kommer til fiskeri efter havørreder.
Mindstemål: 40 cm.

Multe: Multen er at finde i området fra midt maj, men hvor tidligt de flotte multer ankommer, kommer an på hvor varmt der har været, i første halvdel af maj måned, samt i april. Jo varmere jo bedre. Multen kan ankomme senere til Halk Strand, dette hvis solen har været fraværende i en længere periode. Multen bliver frem til sidst på sommeren. (Ca. til sidst i august) Mindstemål: 20 cm.

Rødsætte og skrubbe: De velsmagende og populære fladfisk kan fanges året rundt fra Halk Strand
Hun-skrubben er fredet fra d.01. feb – 30. april. Mindstemål: 23 cm.
Hun-rødspætten er fredet fra d. 15. jan – 30. april. Mindstemål 25 cm.

Torsk: Sommertorsken kan fanges fra Halk Strand, om sommeren. hen under aften kan man være heldig at fange torsk som er tæt inde under land for at tage føde til sig. Man kan også være heldig at fange torsk midt på dagen. Her kastes dog længere ud.
Ingen fredningstider. Mindstemål: 35 cm.

Makrel: Makrellen kan fanges i sensommeren. De går oftest i stimer og tilkendegiver deres tilstedeværelse, typisk, på 2 måder: Enten ved at jage småfisk langs kysten, så vandet synes at koge. Alle småfiskene springer i en længere periode for deres liv, da makrel-stimerne har sluttet sig om dem.
Marsvinene kan jage makrelstimerne helt op til overfladen, og de små tandhvaler bliver ofte i området i længere tid ad gangen, trods det, at der er mennesker på stranden.
Ingen fredningstid. Mindstemål: 20 cm.

Hornfisk: Man kan fange hornfisk fra Halk Strand fra maj måned og ca. 4 måneder frem. Der er intet mindstemål eller fredningstid på hornfisk.

Fangstmetoder:

Havørred: Givende fluer ved Halk Strand efter havørred, er rejefluer og streamere. Gerne så naturtro som muligt. Lyse sandfarvede, let lyserøde, hvide og brune rejefluer. Streamerne må gerne imitere tobis, brisling, hundestejler og kutling. Det betyder intet hvilket mærke fluerne har. Køb dem du tror på mest.

Velfangende blink som kan bruges på strækningen er f.eks. tobisblink. Evt. Jarisen, Sømmet, Stevnspilen, Baronessen eller Zerling m.fl. Også mindre blink som Hugo-blinket har vist sig effektiv.

Også kystwoblere er effektive til kystfiskeriet efter havørreder. Læs mere her: Kystwoblere…

Brug kraftige farver i uklart vand. I vintersæsonen skal der bruges rød/sort, hvid/lyserød og brun/hvid… Eller farvekombinationer der læner sig sig derop ad. Sommer, forår efterår, men også til tider, om vinteren, må blinkene gerne være så naturtro som muligt. Sølv, kobber, guld, hvid. Om aftenen kan man bruge kobber farvede blink eller helt mørke kystwoblere, som går højt i overfladen, når der fiskes fra Halk Strand.
For det meste skal havørrederne fanges indenfor de første 20 meter fra strand/kyst-kanten.

Waders er ikke en nødvendighed når kyststrækningen affiskes.

Til dette fiskeri kan man bruge fiskestænger fra 6-9 fod. alt over er for voldsomt og ganske unødvendigt. Kastevægt: Alt fra 7 gram op til 30 gram. Ikke kraftigere. Stivhed i stangen: mellem/allround. Fiskehjulet må gerne have størrelsen fra 2500 til 3000.
Brug enten fra 0.15-0,18 flet eller fireline – eller det ganske udmærkede nylon/monofil line i 0.28 – 0.32. mm.

Obs.: Sørg altid for at have “nok” line på hjulet, fyldt op, næsten helt ud til spolekanten. Dette gør at der er mindre modstand, fra netop spolekanten, når der kastes ud. At have meget line på hjulet giver længere kast, logisk set.

Multen: Er i en kategori for sig selv. Den er for det første meget sky, især ude ved stranden. Ofte går den i stimer/flokke og skræmmer man først én, er chancen borte. Der skal sniges, listes og man føler næsten man er på jagt, hvilket man i og for sig også er.
Multerne vil gerne have hvide eller grønne fluer. Så fluefiskeren skal virkelig oppe sig for at komme ind på fiskene, lægge fluen ud, uden at skræmme de ofte ret så store multer, når flue og line rammer vandet.

Spinnefiskeren kan bruge et gennemsigtigt flåd, gerne et lille bobleflåd. Den fyldes med 2 trediedele vand. Et forfang der passer til den dybde multerne går i, skal der være mellem boblen og en lille neutral-farvet mat krog (ikke skinnende), et stykke med hvidt toastbrød eller lignende og så er man halvt igang.

Forfangslinen må gerne være gennemsigtig, uden farve. Sæt brødet på krogen og kast langt over stimen. gerne 20 til 30 meter over.
Der kan også kastes foran stimens svømmeretning. Træk så langsomt, meget langsomt ind, gerne med pauser undervejs. Når så brøddet er foran stimen eller midt i den, lader man boblen ligge og krydser fingre.

Multen er stærk og eksplosiv. Husk at løsne bremsen når den er kroget.

Rødspætte og Skrubbe: Fladfiskene kan fanges med sandorm eller børsteorm. Brug gerne alm. forfang med 2 kroge eller et med perler. Kast ud og stram op, så er det med at vente til det rykker i den anden ende. Man kan også fange torsk på denne måde ved Halk Strand Camping. Dette i de lyse timer, ved længere kast.

Torsk: Torsken kan fanges fra Halk Strand i skumringen og i mørket i sommersæsonen. Man kan bruge sorte og fyldige “tørfluer”, som fiskes i overfladen tæt under land. (Evt. Skumfluer)
Om dagen er det bedste at bruge børsteorm, sandorm eller skalrejer. Længerre kast er ofte påkrævet, da torsken trækker ud på det lidt dybere vand i de lysetimer.

Makrel: Ved Halk Hoved kan man bruge blink og makrelforfang p.g.a. dybden, men på resten af strækningen er der for lavt til at bruge forfang, og man vil opleve at sidde fast med én eller flere kroge ret ofte.
Næsten alle former og farver kan bruges til fangst af makrel her, men bruger man de former og farver anbefalet til havørreden, slår man 2 fluer med ét smæk.
Makrellen kan også fanges med flue, fisket med fluestang eller med spinnestang – bombarda-flåd og flue. Burg gerne streamere/fiske-imitationer til dette.

Hornfisk: Hornfiskene er overalt i området i sæsonen, de er også forholdsvis nemme at fange.
Find evt. en fiskeforhandler i Haderslev eller Aabenraa, her kan man typisk købe sildefiletter. Disse skæres i små strimler. Derefter kan man ved brugen af en simpel prop, en enkelkrog eller en 3-krog og et bly/lod, fange hornfisk. Et sildestykke sættes på krogen, gerne et stykke fra sølvsiden af silden og derefter kastes der ud. Proppen “løber afsted” eller forsvinder under vandet når der er bid. Når der er bid, gives der modhug så krogen sætter sig ordentligt. Hornfiskene kan dog til tider være svære at kroge, grundet deres lange hårde næb. Giv dem derfor gerne lidt til til at få maddingen/silden, helt ind i munden, som er blødere.
Også skalrejer er effektive til fangst af hornfisk fra Halk Strand og kan fiskes med på samme måde.

Blink i alle former og farver er også ganske effektive til hornfiskene, samt diverse rejefluer, tanglopper og fiskeimitationer.

Camping og kystfiskeri ved Halk Strand – kontakt

Halk Strand Camping
Brunbjerg 105, Halk
6100 Haderslev
Tlf.: +45 74 57 11 87
Mail: info@halkcamping.dk
Hjemmeside: Halk Camping…
Pladsen på Google Maps: Klik her…

God fornøjelse med dit camping og kystfiskeri ved Halk Strand

Jari


Læs også om Haderslev Fjord, som kan køres til fra Halk Strand Camping på kun 13 minutter: Haderslev Fjord…