Kæmper kan også fanges med let grej

Kæmper kan fanges med let grej.

Kæmper – store havørreder over 80 cm. – selv de største havørreder kan fanges på let grej og ultralet grej.

I mange år har diverse medier – aviser, magasiner og hjemmesider annonceret, at det er nødvendigt at bruge 9-10 fods-stænger til kystfiskeri efter havørreder. En skrøne der stadig ingen ende vil tage…

En Havørred er ret forudsigelig i sin måde at agere på når kroget. I 98% af tilfældene starter den med at ryste hovedet. Men gør den det for at brække haleroden- eller generelt for at skade, så byttefisken er lettere at håndtere eller gør den det for at blive fri af krogen. Det er spørgsmålet.

At gøre byttet ude af stand til at svømme og flygte, er også en logisk og ganske mulig, ubekræftet teori.

Uanset om vi står med en kort eller lang fiskestang, så kan vi med det samme mærke, om fisken er en kæmpe eller ej. Jo længere tid der er mellem de ryk eller hovedslag vi mærker i stangen, jo større er fisken.

Efter den størrelses-angivende hovedrysten, tager havørreden ofte det der kaldes udløb. Svømmer afsted i høj hastighed for at flygte – med byttet eller for at blive fri af krogen?

Nogen gange springer den ud af vandet og slår med hovedet. Igen for at gøre sig fri for krogen eller gør den det?

Hvordan kan mennesket være sikker på, at den ikke bliver aggressiv af modstanden og gør alt for at dræbe og flå i byttet itu for at stoppe den.

Hvornår fortæller havørredens instinkter, at den er i fare og ikke at det er en meget besværlig sild den har fanget?

At en havørred gør det samme når den kroges med en flue, er så en hel anden sag… Eller er det…?

Læs mere om havørredens fantastiske væsen her: Havørreden er den perfekte fisk…

Havørred-kæmper og let grej

Det er klart at kampen med en kæmpe havørred, varer længere med en kort stang end med en længere stang. For nogen…

Først og fremmest var grunden til brugen af en længere stang den, at man skulle kunne styre havørreden bedre. Holde den væk fra grene og buske m.m.? (I åen måske)

Men ude i fjorden og langs kysten, er der ikke meget af den slags ude i vandet.

Ofte går vi derude i vores waders og har oceaner af plads til at fighte fisk.

Man kan sagtens styre en kæmpeørred med en lille let stang. Ja det kan vare længere, men ikke hvis man presser på de rigtige tidspunkter, giver efter/giver line hvor det kræves og presser fisken fra de helt rigtige vinkler.

Når en kæmpe presses, skal man gerne have kendskab til stangens styrke og formåen i den henseende. Linen skal være tyk nok og dét er mindst ligeså vigtigt, som stangens styrke. Hvis det da gælder om, at få den store ørred hurtigere ind end ellers. Om det er pointen er individuelt.

En lang og spændende fight er for mange det ultimative. Det sætter gang i hele det menneskelige system og giver tit og ofte et euforisk spark, langt ind i kernen af både krop og sjæl.

Let grej kan udløse lang flere spændende oplevelser fightmæssigt, selv med mindre fisk. Og når så kæmpen kroges og landes med det lette grej, kan følelsen/sparket være dobbelt så hårdt og overvældende.

Et tip til at fighte kæmper med let grej er bl.a. at lægge sidepres på ørreden til samme side, som fisken svømmer, hver gang.

/Jari


Se denne blanke overspringer, blive fanget med en stang på 6,1 fod og 2-7 gram i kastevægt. Klik her…


error: Content is protected !!